Hirurg osuđen na uslovnu kaznu zbog transplantacija sa smrtnim ishodima
(Izvor: BBC/SVT/LARS GRANSTRAND)

Hirurg osuđen na uslovnu kaznu zbog transplantacija sa smrtnim ishodima

Švedski sud osudio je osramoćenog italijanskog hirurga Paolo Macchiarini na uslovnu kaznu i oslobodio ga dvije optužbe za napad zbog nanošenja tjelesnih povreda tokom eksperimentalnih transplantacija sintetičkih dušnika. Macchiarini je bio viđen kao vodeći hirurg za transplantaciju prije nego što su umrla tri njegova pacijenta liječena u Švedskoj, prenosi BBC.

Tužioci su tražili da Macchiarini bude osuđen na pet godina zatvora, ali je okružni sud presudio da hirurg nije namjeravao da nanese štetu pacijentima. On je uporno negirao optužbe.

Macchiarini je 2011. nagrađen međunarodnim priznanjem za izvođenje prve u svijetu transplantacije sintetičkog organa u švedskoj Univerzitetskoj bolnici Karolinska. Njegov rad na plastičnim trahejama sa matičnim ćelijama pružio je mogućnost da pacijenti više ne čekaju donatore.

Andemariam Beyene, diplomirani student iz Eritreje kome je prvom urađena transplantacija 2011. godine, umro je dvije i po godine kasnije nakon serije infekcija. Utvrđeno je da je njegov sintetički dušnik uzrok.

Još dva pacijenta su također dobila sintetički dušnik transplantacijom u bolnici u Karolinskoj i na kraju umrla.

Christopher Lyles  iz SAD operisan 2011. godine umro je nakon nekoliko mjeseci a Yesim Cetir operisana iste godine, koja je imala dvadesetak godina, umrla je 2017. Umrli su i drugi pacijenti liječeni u inostranstvu. 

Macchiarini je na kraju suspendovan od strane Instituta Karolinska a dokumentarni film snimljen nešto kasnije razotkrio je alarmantne postupke koje je sprovodio tokom operacije.

Slučaj je konačno došao do okružnog suda Solna u blizini Stockholma, gdje je optužen za krivična djela teškog napada i nanošenja tjelesnih povreda. Međutim, on nije optužen za ubistvo pacijenata.

Glavni sudija rekao je da se sud složio sa tužiocima da operacija nije bila u skladu sa "naukom i dokazanim iskustvom" i da je zaključeno da su "dvije intervencije bile opravdane, ali ne i treća".

Sud je utvrdio da su sva tri pacijenta zadobila teške tjelesne povrede. Ali je Macchiarini oslobođen optužbi za napad jer nije dokazana njegova namjera da pacijente povrijedi. Macchiarini je uvijek negirao optužbe, tvrdeći da su transplantacije bile usmjerene na spasavanje života pacijenata.

federalna.ba/Beta

hirurg suđenje Švedska