Hiljade Izraelaca protestiralo u Tel Avivu tražeći dogovor o razmjeni talaca sa palestinskim grupama

Hiljade Izraelaca demonstriralo je sinoć na ulicama u Tel Avivu tražeći sporazum o razmjeni talaca s palestinskim grupama i prijevremene izbore u Izraelu.

List “Yedioth Ahronoth“ javlja da su desetine hiljada ljudi učestvovale na demonstracijama na Trgu Kaplan, tražeći hitan dogovor o zamjeni talaca koji bi doveo do oslobađanja izraelskih talaca iz Gaze.

Porodice talaca pozvale su izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da prihvati sporazum koji je u petak najavio američki predsjednik Joe Biden.

Očekuje se da će se demonstracije u Tel Avivu proširiti, ali i novi masovni protesti u drugim gradovima i područjima širom Izraela.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da je Izrael predstavio palestinskoj grupi otpora Hamas sporazum u tri faze kojim će se okončati neprijateljstva u opkoljenom Pojasu Gaze i osigurati oslobađanje talaca.

Biden je apelirao na Hamas da prihvati sporazum i pozvao Netanyahua da se odupre pritisku članova njegove vladajuće koalicije koji se protive tom planu.

Netanyahuov ured ponovio je u petak njegovu namjeru da nastavi napad na Pojas Gaze dok se ne ostvare svi ratni ciljevi Tel Aviva.

Hamas je rekao da će pozitivno odgovoriti na svaki prijedlog koji uključuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze, napore za rekonstrukciju, povratak raseljenih i završetak sveobuhvatnog sporazuma o razmjeni talaca.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Gazu uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u enklavi.

federalna.ba/AA

Izrael protesti