Hiljade građana na novosadskom keju ispratilo Đorđa Balaševića
(Izvor: Beta)

Hiljade građana na novosadskom keju ispratilo Đorđa Balaševića

Pjesmom "Odlazi cirkus", koju je izveo hor opere Srpskog narodnog pozorišta, građani Novog Sada večeras su uputili posljednji pozdrav svom sugrađaninu, jugoslavenskom i vojvođanskom pjesniku Đorđu Balaševiću. Pred posljednju pjesmu, tokom dvosatne manifestacije "Noć kad je Đole preplivao Dunav" na Keju uz Dunav na hiljade građana podiglo je uvis mobilne telefone kako bi osvijetlili nebo ne bi li ih vidio njihov ‘panonski mornar’.

Manifestacija je započela pjesmom "Regrutska" koja je puštena sa razglasa. Prekoputa keja na zidinama Petrovaradinske tvrđave bio je postavljen ogroman videobim sa likom Đorđa Balaševića.

Velik broj Novosađana okupio se i na Mostu slobode, Varadinskom mostu i na keju sa sremske strane grada.

Svjetla na Petrovaradinskoj tvrđavi i Varadinskom mostu večeras su bila ugašena.

Na keju su bili ljudi različitih generacija, a okupile su se i čitave porodice. Oni su se u miru, sa suzama u očima, upaljenih svijeća i sa bijelim ružama u rukama, pjesmom opraštali od Đorđa Balaševića.

Uz zvuke pjesme "Noć kad sam preplivao Dunav" sa čamaca na Dunavu i sa Petrovaradinske tvrđave u nebo su večeras pušteni lampioni.

Hor opere Srpskog narodnog pozorišta i solistkinja Verica Pejić otpjevali su i Balaševićevu pesmu "Slovenska".

Dok je sa razglasa puštan veliki hit "Živjeti slobodno" Novosađani su pjevali sa podignutim pesnicama.

Neformalni organizatori pozvali su ranije danas građane na društvenim mrežama da dodju na kej i zajedno isprate Balaševića, dostojanstveno, kako dolikuje.

"Da mu još jednom kažemo - Hvala ti, maestro, za sve. Pamtit će te tvoj Novi Sad", navedeno je u pozivu.

Đorđe Balašević je umro u petak u Kliničkom centru Vojvodine, u 68. godini, uslijed komplikacija izazvanih infekcijom koronavirusom.

Balašević je sahranjen jučer, u krugu porodice i prijatelja, u porodičnoj grobnici u Novom Sadu. U glavnom gadu Vojvodine jučer je bio Dan žalosti.

Građani širom nekadašnje Jugoslavije neprestano, od trenutka njegove smrti, odaju počast u mnogim gradovima.

federalna.ba/Beta

Đorđe Balašević Novi Sad