Heroji, 25.11.2020.

Dokumentarni film Heroji podsjeća na čuveni bosanskohercegovački inat i čudo našeg otpora koje nije opisano u udžbenicima. Priča o devet dobitnika najvećeg ratnog priznanja, Orden heroja oslobodilačkog rata, otkriva šta je zaista značilo „izuzetno junaštvo i samoprijegor“ u suprotstavljanju agresiji na RBiH. Kakav profil ljudskog bića su bili oni koji su na sebe preuzeli organizaciju prvog i ključnog otpora naše države?

Otvaramo priču i o nekim intimnim osobenostima koje su ovi junaci morali imati da bi „suborcima i građanima služili kao primjer, podstrek i dodatni motiv“ dajući sebe za sve nas. Film otkriva kako i sami svjedoci na osnovu čijih sjećanja spajamo mozaik temelja naše zemlje ponekad imaju osjećaj da govore o nestvarnim veličinama kakve se nerijetko pripisuju božanstvima iz legendi koja su uspjela nešto što niko drugi ne bi mogao.

U zemlji iz koje cijele porodice svakodnevno odlaze u bolje sutra, posthumno dodijeljeni ordeni za dobrovoljno utkane živote u temelje naše zemlje treba da nas podsjete da ne tražimo osvetu nego pravdu kroz kazivanje istine da bismo mogli bolje sutra imati na svom pragu.  

federalna.ba

Heroji
Heroji Safet Hadžić
0 08.01.2024 20:50
Goražde Heroji Svako dobro
0 15.04.2021 15:01
BPK Goražde priznanje Heroji
0 26.02.2021 16:07