Hermoso: Ništa se u Fudbalskom savezu nije promijenilo
(Izvor: EPA-EFE/David Martínez Pelcastre)

Hermoso: Ništa se u Fudbalskom savezu nije promijenilo

Španska fudbalerka Jenni Hermoso rekla je da se u Fudbalskom savezu ništa nije promijenilo, nakon što su u reprezentaciju za utakmice u Ligi nacija pozvane fudbalerke koje bojkotuju državni tim. Za utakmice protiv Švedske i Švicarske pozvano je 15 fudbalerki, koje su u avgustu osvojile Svjetsko prvenstvo, uprkos tome što su odlučile da bojkotuju reprezentaciju.

Prije tri nedjelje 81 fudbalerka i 23 reprezentativke koje su igrale na Svjetskom prvenstvu najavile su da neće igrati za državni tim sve dok je Luis Rubiales predsjednik Saveza, zbog njegovog nedoličnog ponašanja poslije finalne utakmice.

Rubiales je izazvao veliki skandal nakon što je na pobjedničkom postolju na dodijeli medalja u usta poljubio Hermoso. On je rekao da je to učinio uz njenu dozvolu, a Hermoso je u više navrata to negirala i podnijela je tužbu.

Poslije brojnih kritika, suspenzija i sudskog postupka, Rubiales je podnio ostavku.

Hermoso, koja nije pozvana u reprezentaciju, rekla je da su fudbalerke bile iznenađene kada je izašao spisak za utakmice i da su bile primorane da reaguju poslije "nesretne situacije koju su izazvali ljudi koji nastavljaju da donose odluke u Savezu", prenio je Sky.

"Fudbalerke su sigurne da je ovo još jedna strategija podjela i manipulacije da nas zastraše i zaprijete nam pravnim rerprekusijama i ekonomskim sankcijama. To je još nepobitniji dokaz koji pokazuje da se ni danas ništa nije promijenilo", navela je Hermoso na društvenoj mreži X.

Savez je otpustio selektora Jorge Vildu i umjesto njega angažovao je Montse Tome. Ona je rekla da je izostavila Hermoso iz ekipe kako bi je zaštitla, poslije prevelike pažnje medija.

"Mi smo uz Jenni... Vjerujemo da je ovo najboli način da je zaštitimo, ali računamo na nju", navela je ona.

Hermoso se osvrnula na tu izjavu i upitala: "Od čega me štite, od koga?".

Zbog odbijanja da igraju za reprezentaciju fudbalerke bi mogle da budu novčano kažnjene i sa po 30.000 eura, kao i suspenzijom licence od dvije do 15 godina, prema španskom Zakonu o sportu.

Direktor državne sportske agencije Victor Francos rekao je da će vlada morati da primjeni zakon, ako se fudbalerke ne odazovu na poziv reprezentacije.

federalna.ba/Beta

Jenni Hermoso fudbal Španija
Lionel Messi Inter Miami fudbal
0 12.06.2024 20:46
Španija oluja aerodrom
0 12.06.2024 09:57
Španija rasističke uvrede fudbal
0 10.06.2024 12:25
fudbal nogomet reprezentacija Sergej Barbarez
0 09.06.2024 22:44