Helez sa ambasadorom Sultanata Omana: Jačati bilateralne odnose u području odbrane

Helez sa ambasadorom Sultanata Omana: Jačati bilateralne odnose u području odbrane

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas ambasadora Sultanata Omana za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Rimu Sayyida Nazar Aljulanda Majid Al Saida.

Helez je poželio dobrodošlicu ambasadoru Sultanata Omana, iskazao zadovoljstvo posjetom i prilikom da se razgovara o odnosima dviju zemalja.

S obzirom na to da dvije zemlje do sada nisu potpisivale planove bilateralne vojne saradnje, kao ni memorandume o razumijevanju o pitanju vojne saradnje, Helez je izrazio želju da se narednom periodu sagledaju eventualni koraci za uspostavljanje bilateralne saradnje dvije zemlje.

Također je rekao da Ministarstvo odbrane BiH stoji na raspolaganju za sve vidove saradnje, kako u smislu vojne tako i ekonomske saradnje dvije zemlje.

Također Helez je upoznao ambasadora o tekućim aktivnostima i prioritetima MO i OS BiH, budžetu za 2024. godinu i poboljšanju statusa pripadnika Oružanih snaga BiH, ispunjavanju uslova i težnjama BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama, kao vanjskopolitičkim ciljevima BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o sigurnosnoj situaciji u svijetu, dva velika ratna sukoba u svijetu, Rusije i  Ukrajine, Izraela i Palestine. U tom kontekstu, Helez je istakao da se BiH stavila na stranu članica NATO-a i Evropske unije i osudila napade Ruske Federacije na Ukrajinu. Također Helez je izrazio zabrinutost zbog velikog stradanja civila Palestine, a isto tako je rekao da ne podržava ni jedan teroristički čin.

Ambasador Al Said se zahvalio na gostoprimstvu ministru Helezu i izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se razgovara o unapređenju saradnje dvije zemlje. U kontekstu sigurnosnih dešavanja u svijetu rekao je da je za Sultanat Oman mir jedina moguća opcija kada je riječ o sukobu Izraela i Palestine.

Na kraju sastanka, sagovornici su izrazili želju za poboljšanjem saradnje dviju zemalja u području odbrane, namjenske industrije i drugih grana ekonomije, te su izrazili želju za skorim potpisivanjem plana bilateralno-odbrambene saradnje koji bi doveo do konkretizacije zajedničkih polja saradnje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH. 

federalna.ba/Fena

Zukan Helez Oman
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Zukan Helez Izborni zakon Izborni zakon BiH izmjene Izbornog zakona
0 26.03.2024 19:03
Njemačka Oružane snage BiH Zukan Helez Tomas Fitchen Kasarna 'Tufo Buza' Visoko
0 13.03.2024 17:12