javljanje Mirne Ždralović, videoprilog Amine Ramović (Dnevnik 2)

Helez: Oružane snage BiH jače nego ikad

Svečana akademija u povodu 18. godišnjice od uspostave jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je večeras u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Domaćin akademije bio je ministar obrane Zukan Helez sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, uz prisustvo člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića, načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnika Senada Mašovića i zamjenika general-bojnika Gojka Kneževića i Ivice Jerkića.

Svečanoj akademiji prisustvovali su državni i međunarodni dužnosnici i članovi vojno-diplomatskog zbora, predstavnici kulturnog, javnog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, te ostali najviši dužnosnici odbrambenih struktura BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministar Helez je u svom obraćanju istaknuo da su Oružane snage BiH stub suvereniteta BiH, stabilnosti i sigurnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, ali i cijeoj regiji, te zahvalio partnerskim zemljama na podršci u tome.

- S ponosom mogu kazati imamo jake Oružane snage, jače nego ikad do sada. Posebno ponosni možemo biti na pripadnike OS BiH koji su u ovoj godini postigli značajne rezultate u obuci i osposobljavanju te uspjeli održati, ali i podignuti zahtjevnu razinu operativne sposobnosti. Uvjeren sam da smo na dobrom putu i da će svake naredne godine OS BiH još više jačati i napredovati - rekao je Helez.

Ministar je podsjetio da je s novim sazivom Vijeća ministara BiH i njegovim dolaskom na čelo Ministarstva obrane BiH povećan vojni proračun. Samim tim, po prvi put je poboljšan materijalni status pripadnika OS BiH i zaposlenika u MO BiH. Izrazio je nadu da će se trend povećanja osnovice, a samim time i primanja, nastaviti.

- Imajući u vidu složenost sigurnosnog ambijenta na globalnom planu, gdje veliki broj konflikta potencijalno mogu prijeći u globalni sukob, modernizacija naših Oružanih snaga postaje imperativ. Ulaganje u resor obrane nije luksuz. To je stvarna potreba, jer to je ulaganje u sigurnu budućnost svih građana u BiH. Nadam se da će i ostali kolege ministri uvidjeti potrebu i značaj OS BiH te odobriti uvećanje sredstava za resor odbrane - zakjučio je ministar Helez.

Svečanu akademiju, prigodnim glazbenim programom uveličao je i Vojni orkestar OS BiH, uz sudjelovanje solista na timpanama Darija Kosa.

federalna.ba/Fena

Zukan Helez Oružane snage BiH