Helez i Sattler u radnoj posjeti općini Bugojno

Helez i Sattler u radnoj posjeti općini Bugojno

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH  Johann Sattler boravili su danas u radnoj posjeti općini Bugojno.

Program posjete uključivao je radni sastanak sa načelnicima općina Gornje-vrbaske regije i to Bugojno, Jajce, Donji Vakuf i Gornji Vakuf – Uskoplje.

Ovo je bila prilika da načelnici ove četiri općine upoznaju ministra Heleza i ambasadora Sattlera o najznačajnijim aktivnostima u ovim lokalnim zajednicama, o izazovima i poteškoćama sa kojima se susreću u svom svakodnevnom radu, ali i o mogućnostima i načinima pomoći stanovnicima ovih područja.

Vodeći ljudi ove četiri općine su na sastanku predstavili najprioritetnije projekte koji su od suštinskog značaja za normalan život i rad stanovnika ovog kraja, a tiču se vodovodne, putne i druge infrastrukture, koja povezuje ove lokalne zajednice i čijom implementacijom bi se osigurali kvalitetniji i bolji standardi života u ovoj regiji.

Od najznačajnijih projekata ovih lokalnih zajednica predstavljen je projekat izgradnje lokalne vodovodne i kanalizacione mreže na potezu Bugojno-Gornji Vakuf-Uskoplje zbog dotrajalosti azbestnih cijevi čiji je rok upotrebe već odavno istekao i čija trenutna upotreba u značajnoj mjeri negativno utiče na život i zdravlje stanovnika ovih općina.

Naglašena je i potreba poduzimanja aktivnosti na rješavanju pitanja deminiranja terena u općini Gornji Vakuf-Uskoplje, jer ova općina još uvijek ima značajnu površinu koja je zagađena minama, što je stvarni sigurnosni izazov za lokalno stanovništvo.

Učesnici sastanka su istakli da je ovo područje u proteklom periodu u dobroj mjeri zapostavljeno kada su u pitanju paketi podrške svih nivoa vlasti, te se posjeta ambasadora Sattlera posmatra kao pozitivan i obećavajući zaokret u smislu posvećenosti ovom kraju.

Ministar Helez je i ovom prilikom istakao da ove lokalne zajednice imaju njegovu punu podršku u nastojanjima da osiguraju bolje uslove života i rada stanovništvu ove regije, te da će se i on lično kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH angažirati da se iznađu mogućnosti za implementaciju predloženih projekata.

- Iznimno nam je važno da poduzmemo odlučne korake i da poboljšamo infrastrukturu na ovom području, da podržimo unapređenje razvojnih i privrednih kapaciteta i osiguramo priliku svim građanima, a posebno mladim ljudima, potrebne uslove da ostanu u Bosni i Hercegovini - kazao je ministar Helez.

Ministar odbrane je istakao i značaj naše evropske perspektive i potrebnih koraka  koje je neophodno poduzeti za ubrzanje puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Ambasador Sattler je iskazao zadovoljstvo činjenicom da boravi na ovom području i da ima mogućnost da sagleda stvarne potrebe ovih lokalnih zajednica i mogućnosti uključenja predstavnika EU u podršci ekonomskog razvoja ove regije.

- Uvijek rado posjećujem lokalne zajednice i razgovaram o temama koje su ljudima najbliže. Evropska unija ostaje angažovana u dijalogu sa vlastima u BiH o reformama koje će donijeti konkretne koristi u obrazovanju, zdravstvu i energetici i mnogim drugim sektorima. Stojimo rame uz rame sa građanima BiH, spremni da im pružimo podršku kako bi poboljšali kvalitet života. To uključuje pronalaženje brzog rješenja za obezbjeđenje sigurne distribucije vode u  Gornje –vrbaskoj regiji, što je bila tema razgovora sa načelnicima - rekao je Sattler, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarsva odbrane BiH.

federalna.ba/Fena

Zukan Helez Johann Sattler Bugojno
Zukan Helez Njemačka Oružane snage BiH Franz Josef Nolte
0 19.02.2024 17:25
DKPTBiH Zukan Helez Enes Karić
0 19.02.2024 17:02
Johann Sattler Prnjavor
0 16.02.2024 18:06
UIO BiH UNO BiH Johann Sattler Zoran Tegeltija
0 16.02.2024 17:29
Johann Sattler Zakon o sprečavanju sukoba interesa
0 16.02.2024 12:59