videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Helez i Dizdar posjetili povratnike u općinama Jajce, Donji Vakuf i Bugojno

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, zajedno s federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Nerinom Dizdarom, posjetio je danas općine Jajce, Donji Vakuf i Bugojno, te razmatrao mogućnosti infrastrukturne pomoći tamošnjim povratnicima, u okviru koje se razgovaralo o načinima i modelitetima realizacije različitih projekata.

Gosti su se u Jajcu prvo sastali s načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom, koji je predstavio najurgentnije infrastrukturne potrebe na teritoriju ove općine. Helez je posebno istaknuo izvodivost projekata koje je načelniku kandidirala općinska vijećnica i predsjednica SDP Jajce, Edina Kurt.

Nakon Jajca, delegacija na čelu s ministrima Helezom i Dizdarom posjetila je osnovnu školu u povratničkom mjestu Vinac kod Jajca. Ondje je direktorica škole Asima Agić predstavila projekt obnove školske infrastrukture. U obližnjem selu Torlakovac, kod Donjeg Vakufa, delegacija je posjetila povratnike koji su istaknuli nužnost moderniziranja putne komunikacije. Gosti su razgovarali i s načelnikom Općine Donji Vakuf Husom Sučićem.

- Povratnička mjesta poput ovih koje danas posjećujmo predstavljaju dušu naše države. Naša je dužnost da im pomognemo i učinimo sve da im se olakša život i omogući kakav takav daljnji razvoj - rekao je Helez.

On je dodao i da će se razmotriti svaka mogućnost da u realizaciji ovih infrastrukturnih projekata pomoć iskažu i Oružane snage Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih kapaciteta i zakonskih zadaća.

- Nama je cilj zadržati ljude i stvoriti im perspektivu za ostanak. U narednom periodu namjeravam na teren dovesti i međunarodne predstavnike, kako bismo i njih animirali da jače pomognu infrastrukturne projekte. A sigurnost građana uvijek nam je na prvom mjestu - rekao je Helez.

Helez i Dizdar su posjetili i Bugojno, gdje su razgovarali s općinskim načelnikom Hasanom Ajkunićem o održivom povratku.

Delegacija je potom obišla naselja Vesela i Voznik, gdje je razgovarano o mogućnostima asfaltiranja puteva, te naselje Donjići, gdje je nužno realizirati projekt kanalizacijske povezanosti ovog naselja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

federalna.ba/Fena

Zukan Helez Nerin Dizdar povratnici
Zukan Helez SNSD Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 27.11.2023 21:00
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Zukan Helez Staša Košarac
0 27.11.2023 17:56
Zukan Helez Dan oružanih snaga BiH press konferencija NATO
0 27.11.2023 12:24
Zukan Helez Tužilaštvo BiH iskaz
0 27.11.2023 11:34