videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Helez i Černochova o bilateralnoj obrambenoj suradnji BiH i Češke Republike

U Tomislavgradu je održana komemoracija za stradale pripadnike češkog kontingenta SFOR-a, koji su prije 26 godina poginuli u helikopterskoj nesreći na obroncima planine Tušnica u mjestu Stipanići. Kako je Češku delegaciju predvodila ministrica obrane Jana Černochova, bila je to prilika i za državni susret ministara obrane Bosne i Hercegovine i Češke Republike.

Izaslanstvo Češke Republike s ministricom obrane u Tomislavgradu je, uz lokalnu vlast, dočekao i ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP). Tom prigodom izvršena je svečana smotra počasne postrojbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a potom i bilateralni susret dvaju ministarstava.

„U razgovorima smo oko nabavke primarnog radara, što je jako bitno za Oružane snage Bosne i Hercegovine, da konačno Bosna i Hercegovina počne da kontroliše svoje nebo u punom kapacitetu. Razgovarali smo i oko drugih stvari, oko obuke vojnika i ministrica mi je saopćila da imaju rezervnu jedinicu koja je spremna da dođe da pojača misiju Altea u Bosni i Hercegovini, ukoliko bude potrebno“, rekao je Helez.

Nakon sastanka je na mjestu pogibije češkim vojnicima odana počast, a ministrica obrane zahvalila vlastima Tomislavgrada na skrbi oko spomen-obilježja.

„Najmanje što možemo učiniti i zahvaliti obitelji poginulih čeških pripadnika je njegovati sjećanje na tri pripadnika češke vojske koji su ovdje izgubili život 1998. godine“, istaknuo je Ivan Buntić, načelnik Općine Tomislavgrad (HNP).

Komemoraciji je nazočila i veleposlanica Bosne i Hercegovine u Pragu Martina Mlinarević s članovima češkog veleposlanstva u Sarajevu.

federalna.ba

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine Češka Republika Jana Černochova Zukan Helez Tomislavgrad