Helez-Geoana: Neće biti vakuma niti oklijevanja u reakciji NATO-a na dešavanja u BiH

Helez-Geoana: Neće biti vakuma niti oklijevanja u reakciji NATO-a na dešavanja u BiH

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez sa saradnicima se sastao sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom u sjedištu NATO-a u Briselu.

Helez je rekao da Bosnu i Hercegovinu vidi kao multietničku zajednicu svih građana i naroda u kojoj će svi njeni građani biti slobodni i jednaki na svakom njenom pedlju bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i živjeti od svoga rada.

Tokom susreta, Helez je upoznao Geoanu sa postignućima Ministarstva odbrane BiH, uključujući konsolidaciju budžeta, stabilizaciju procesa javnih nabavki, osnaživanje opremljenosti Deminerskog bataljona, te aktivnosti u okviru Inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB).

Helez je tokom susreta istakao da su treneri Oružanih snaga BiH, prema Konceptu operativnih sposobnosti (OCC), u značajnoj mjeri angažovani kao ocjenjivači u partnerskim zemljama poput Tunisa, Maroka, Katara, Kazahstana i Kolumbije.

Također, Helez je upoznao Geoanu sa aktivnostima OS BiH u okviru OCC&OF koncepta, napomenuvši da su OSBiH, prilikom deklarisanja Lake bataljonske grupe, ostvarile odlične rezultate tokom ocjenjivanja. Kroz OCC&OF koncept, značajno je povećan stepen interoperabilnosti OSBiH sa NATO-ovim snagama, što je ključno u kontekstu težnje BiH ka pridruživanju evroatlantskim integracijama i unapređenju interoperabilnosti OS BiH i NATO-a.

Helez je iskoristio priliku da se zahvali NATO-u za političku, diplomatsku i praktičnu podršku Bosni i Hercegovini, posebno u posljednjih nekoliko godina.

"Dok NATO obilježava 75 godina od osnivanja, mi u BiH obilježavamo 20 godina saradnje sa NATO-ovim štabom u Sarajevu. Zahvalni smo na prijeđenom putu, vrijednim iskustvima i statusu koji je BiH postigla kao partner u Akcionom planu za članstvo", istakao je Helez.

Zamjeniku generalnog sekretara NATO-a Geoanai je ministar odbrane BiH predložio unapređenje saradnje između BiH i NATO-a, jačanje odbrambenih sposobnosti OSBiH, pojačano prisustvo NATO-ovih snaga u BiH koje bi bilo sredstvo odvraćanja od potencijalne agresije vanjskih aktera, osnaživanje NATO-ovog štaba u Sarajevu te pojačanu saradnju i koordinaciju NATO-a i EU-a.

"Posebno mi je drago što je gospodin Geoana podvukao da NATO detaljno prati dešavanja u našoj zemlji te da neće biti vakuma niti oklijevanja u reakciji NATO-a na ta dešavanja. Samo članstvo naše zemlje u NATO-u dugoročno osigurava mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, ali i stabilnost regiona", poručio je Helez.

Na kraju susreta, Helez je izrazio nadu da će Geoana, u okviru svoje pozicije, istrajati na što efikasnijoj implementaciji DCB projekta u BiH. Također je naglasio važnost održavanja visokih standarda i spremnosti, kako bi Oružane snage BiH, pored domaćih, mogle opsežnije učestvovati i u međunarodnim misijama NATO-a, EU-a ili UN-a.

federalna.ba

Zukan Helez Mircea Geoana