Helez-Černohova: Češka će nastaviti podržavati euroatlantski put BiH
(Izvor: Fena/Ured za odnose s javnošću)

Helez-Černohova: Češka će nastaviti podržavati euroatlantski put BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez na poziv Ministarstva odbrane Češke Republike boravi u Pragu, gdje se održava V4+CEDC+Western Balkans Defence Ministerial Meeting (CEDC ministarski sastanak).

Tokom boravka u Pragu Helez je danas održao i bilateralni sastanak sa ministricom obrane R. Češka Janom Černohovom.

Razgovarano je o temama od zajedničkog interesa, euroatlanskim integracijama, bilateralnoj i međunarodnoj saradnji između dvije zemlje, sigurnosnoj ali i saradnji u području odbrane i drugim temama.

- Saradnja u području odbrane između naše dvije države veoma je dobra, te je R. Češka kao članica NATO-a zemlja respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO - kazao je ministar Helez.

Istaknuo je da je veliki izazov očuvanje budućnosti Evrope koju sada poznajemo, ali i da su od izuzetne važnosti napori međunarodne zajednice usmjereni ka brzom i adekvatnom odgovoru na trenutne izazove.

- Ovom prilikom izražavam čvrsto uvjerenje i potrebu još jače saradnje i izgradnje povjerenja na putu očuvanja mira i stabilnosti, kako zemalja u regiji tako i u svijetu - naglasio je Helez.

Istovremeno, zahvalio je za podršku koju je R. Češka pružila Bosni i Hercegovini na sastanku u Briselu, koji je održan prije nekoliko dana.

- Za Bosnu i Hercegovinu je to od velike važnosti, a pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da su od dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, poduzeti važni koraci i obaveze prema ispunjenju ključnih 14 prioriteta - poručio je Helez.

Ministrica odbrane R. Češke je istaknula da je njena zemlja veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i da će ubuduće nastaviti podržavati euroatlantski put.

Također, mišljenja je da se između dvije zemlje treba nastaviti ali i ojačati vojna saradnja, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

federalna.ba/Fena

Češka Češka Republika BiH Zukan Helez
NATO BiH EU UN Ministarstvo odbrane BiH
0 21.02.2024 13:28
Poljska Češka poljoprivrednici protest
0 21.02.2024 11:27
Zukan Helez Njemačka Oružane snage BiH Franz Josef Nolte
0 19.02.2024 17:25
DKPTBiH Zukan Helez Enes Karić
0 19.02.2024 17:02