Helez: Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU

Helez: Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas je u svom obraćanju Evropskom parlamentu obećala da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Bolju vijest naša zemlja nije dobila od sticanja nazavisnosti - smatra ministar odbrane i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez. 

- Od preuzimanja mandata zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministra odbrane BiH imao sam samo jedan cilj, a to je našu zemlju približiti članstvu EU i NATO savezu. Isključivo članstvo u ovim organizacijama garantuje nezavisnost, teritorijalni integritet, stabilnost i ekonomski napredak za našu zemlju - napisao je Helez u objavi na Facebooku.  

Naveo je da je u prethodnoj godini imao trocifren broj međunarodnih sastanaka.

- Na svakom od ovih sastanaka sam lobirao za otvaranje pregovara za našu zemlju sa EU. Vjerujem da sam bio i naporan svojim sagovornicima u objašnjavanju zašto naša zemlja zaslužuje status pregovarača u procesu pridruživanja EU, ali i zašto je to odluka dobra za EU. Građani u BiH geografski, historijski i kultorološki pripadaju europskoj porodici. Pristupanjem EU naša zemlja će i politički pripadati ovom savezu. Bez dileme budućnost Bosne i Hercegovine je u Europskoj uniji - poručio je Helez. 

Podsjetio je da nije bilo lako ostvariti napredak na putu BiH ka EU, kakav nije napravljen prethodnih 10 godina.

- Upravo spremnost da se uhvatimo u koštac sa problemima, koje su prethodne vlasti gurale pod tepih, su omogućile da dobijemo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Ogromno je ovo priznanje za našu zemlju, ali i za ovu vlast. Ipak, svjestan sam da ovo nije kraj. Čeka nas još puno izazova i problema, ali i rada kako bismo našu domovinu doveli tamo gdje pripada, a to je punopravna članica EU. U procesu pregovaranja sa EU, želim da naša zemlja suštinski ispuni sve uslove, želim da stvorimo modernu europsku državu u kojoj će svi građani imati jednaka prava na svakom njenom pedlju - napisao je Helez u objavi na Facebooku.

federalna.ba/Fena

Zukan Helez