videoprilog Dejane Šešlija (Federacija danas)

HDZ opet protiv bezviznog režima, olakšani uslovi za ulazak stranaca

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković saopćila je da su ministri iz HDZBiH na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ponovo blokirali puni ekonomski oporavak turizma tako što su glasali protiv privremenog ublažavanja viznog režima za državljane Saudijske Arabije.

Činjenicu da će bh. ekonomija zbog toga izgubiti milione maraka prihoda teško će ublažiti i današnje usvajanje odluke kojom se omogućava ulazak stranaca na bazi vakcinacije i brzih antigenskih testova - navela je Turković u saopćenju putem društvenih mreža.

- Podržala sam taj prijedlog nakon što je adekvatno pripremljen, iako je HDZ blokirao moj prijedlog za koji je, također, interesu svih građana u BiH i koje su podržali turistički radnici iz cijele države. Naša politika nikada nije politika trgovine i opstrukcija kao što smo to pokazali nebrojeno puta, već politika za Bosnu i Hercegovini i u interesu svih građana u ovom slučaju razvoja turizma. Ali, inat i optrukcije bez argumenata i racionalnih objašnjenja koju smo ponovo vidjeli na sjednici Vijeća ministara od ministara iz HDZ-a pokazatelj je zašto nam je potrebna funkcionalna i jaka država, bez mogućnosti da nečiji sitni interesi stoje na putu ekonomskog opravka i euroatlanskih integracija - poručila je Turković.

Pozvala je ministra pravde BiH Josipa Grubešu da objasni građanima zašto BiH neće prikupiti milione maraka od PDV i u čijem je interesu da turisti idu u druge zemlje, a ne dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

- Ministarstvo vanjskih poslova BiH će, nakon ove sramne odluke, poduzeti hitne mjere kako bi, u okviru postojećeg režima, efikasnije i brže odvijao proces izdavanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, a kako bi, koliko je to god, moguće ublažili posljedice ovako štetne odluke ministara iz HDZ BiH u Vijeću ministara BiH - zaključila je Turković.

Grubeša: Bh. državljanima trebaju vize kada idu u Saudijsku Arabiju 

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (HDZ) kazao je danas da je njemu u interesu Bosna i Hercegovina i njeni građani, ali na sjednici Vijeća ministara nije glasao za Odluku o vizama pojašnjavajući to reciprocitetom odnosno činjenicom da bh. državljanima trebaju vize kada idu u Saudijsku Arabiju.

- Bilo kakva spekulacija o islamofobičnom ministru ili bilo čemu drugome ne dolazi u obzir jer znamo da Kraljevina Saudijska Arabija itekako pomaže BiH. Oni grade dio bolnice u Mostaru - podvukao je Grubeša koji ne vidi razlog zašto državljani Saudijske Arabije kao i prije ne bi dolazili u BiH s vizama.

Državni ministri odbili su danas prihvatiti Odluku o vizama kojom bi se odobrio ulazak turista iz Saudijske Arabije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva bez viza, a radi se o odluci koja bi važila do 15. oktobra.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je pojasnilo da bi turistima iz tih zemalja bilo omogućeno da mjesec dana bez vize mogu biti u BiH, s tim da moraju imati dokaz o smještaju.

Ministri su danas razmatrali i Prijedlog akcionog plana za izvršenje četiri presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Zornić, Sejdić i Finci, Pilav te Pudarić protiv Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva pravde, a Grubeša je pojasnio da je to obaveza pred Komitetom ministara Vijeća Evrope.

- To je obaveza BiH, ali taj plan se poklapa s donošenjem odluke Parlamentarne skupštine BiH o formiranju Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva i samim tim ispunjena je obaveza kada je u pitanju Akcijski plan - dodao je Grubeša.

Izrazio je uvjerenje da će ta grupa postići saglasnost oko izmjena Izbornog zakona za šta BiH ne treba poticaj nikoga izvana nego je potrebno unutar BiH identificirati te probleme i rješavati ih.

federalna.ba/Fena

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine vizni režim
GPBiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 12.06.2021 12:37
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Trgovska gora
0 11.06.2021 09:00
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 10.06.2021 19:16
Bisera Turković Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 31.05.2021 15:01
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 26.05.2021 17:18
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ulazak stranaca BiH
0 26.05.2021 07:39