videoprilog Merime Beširović (Dnevnik 2)

HDZ BiH i SDA: Nismo ulazili u suštinu izmjena Izbornog zakona

Lideri SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović dogovorili su da se formiraju tri radne grupe koje će raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH, ali i evropskog puta naše zemlje. Kažu da nisu ulazili u suštinu zakona, nego su dogovarali ukupnu dinamiku izmjena. Prva grupa bi se trebala baviti implementacijom ranijih dogovora dviju stranaka, a u vezi s vlašću u Federaciji. Posao druge radne grupe su izmjene Izbornog zakona, kao i implementacija presuda Ustavnog suda BiH, dok će se treća baviti evropskim putem BiH.

Svaka godina donese novi početak pregovora o izmjenama Izbornog zakona i tako već 10 godina. U suštinu izmjena ni danas nisu ulazili, samo u dinamiku. Na stolu tri radne grupe i tri optimistična roka.

“Do kraja marta, u roku mjesec dana, treba biti završeno sve vezano za Federaciju BiH. Druga grupa je, ustvari, ranije formirana - ona će se baviti izmjenama izbornog zakona i očekujemo da se definiše model do kraja aprila” kazao je Izetbegović

Čović je istakao kako će treća grupa početi rad naredne sedmice, tiče se evropskog puta reformi koje treba, a za sve je rok kraj šestog mjeseca.

Korak naprijed nazad dva, nisu ni ušli u suštinu izbornog zakona, a već razilaženje da li se može sa izmjenama ili bez izmjena Ustava. Čović optimističan sa listom želja, poznato je i šta mu je primarno.

“Primarno oko Predsjedništva i Doma naroda i svim tehničkim pitanjima. Sva federalna pitanja iduci tjedan dogvoroti dinamiku šta se sve radi, ali staviti na sto sva otvorena pitanja - bezbroj ih je: iz procesa medija kada je u pitanju javni RTV sustav, proces namjenska industrije, ministarstva i tako dalje, Ustavnog suda BiH, Komisija za vrijednosne papire, ravantelja Federalne policije… Sjest će ljudi koji čine izvršnu i zakondavnog vlast FBiH, kad je u pitanju zakljucak da je nemoguće napraviti  izmjenu Izbornog zakona, a uvažiti presude Sejdic i Finci i sve presude suda u Strazburu bez izmjena ustava… To je vaš stav, ja mislim da je moguće. Itekako moguće”, poručuje Čović.

A Izetbegović kaže: “Ja nisam pravnik, inžinjer sam, ali sam političar i ne vidim kako se može izać u susret presudi Sejdic i Finci i ostalim presudama, a da se ne uradi izmjena Ustava. Dakle, ja ne znam kako finci ili sjedić mogu postati članom Predsjedništva ako se ne brise prefiks Hrvat, Srbin, Bošnjak”.

Ništa što već nismo čuli prethodnih godina, podsjetit ćemo na pregovore i razgovore svih političkih lidera sa brojnim međunarodnim ambasadorima. Izborni zakon pokušali su riješiti i u prisustvu članova Venecijanske komisije. I to bezuspješno. Poruka međunarodnih zvaničnika bh. liderima da oni moraju riješiti sva otvorena i blokirana pitanja u BiH i da se neće miješati - više je nego jasna. Na potezu su lideri. Rokove su postavili - hoće li ih ispuniti? Sastanci su za sada na relaciji HDZ BiH – SDA. Nakon izvjesnog vremena će, kažu, uključiti i partnere drugih političkih stranaka.

federalna.ba

Bakir Izetbegović Dragan Čović SDA HDZ BIH
Dragan Čović čestitka Dan nezavisnosti BiH
0 01.03.2021 12:59
Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH BiH Bakir Izetbegović SDA
0 28.02.2021 12:43
Dragan Čović Milan Bandić
0 28.02.2021 11:01
Bakir Izetbegović Dan nezavisnosti BiH Dom naroda PSBiH
0 28.02.2021 09:10
Adil Osmanović SDA pravosuđe
0 26.02.2021 20:16
Orašje HDZ BIH HDZBiH
0 25.02.2021 20:04