videoprilog Jovane Sando (Federacija danas)

“Hasanaginice” ove srijede u Narodnom pozorištu Sarajevo

Ove srijede će biti odigrana predstava Hasanaginice, reditelja Danila Marunovića, koja otkriva bolne istine u životu svake žene i muškarca.

Hasanaginice je brutalno iskrena predstava, čiji fragmenti bivaju dio svih nas, u vakodnevnom životu. Glavna pitanja kojima se vodio reditelj Marunović su kakav je status ženskih sloboda i šta je jedna žena naspram ideologije koja se bori za nju?

“Svaki dio predstave koji ćete vidjeti tiče se nekoga od nas, tiče se naših života i naših iskustava u kontekstu braka. Hasanaginica je uvijek bila priča o braku, o ženi koja je tu svoju subverziju bračnu tako delikatno i strastveno uradila da danas nakon nekoliko vijekova kasnije mi se i dalje bavimo njome i inspirisani smo njome. Mi i danas gledamo da odgovorimo na pitanje ko su danas te Hasanaginice”, kaže reditelj.

Uprkos lošim uvjetima u kojima se nalazi Mala scena Stolaboratorija, glumci i glumice su prihvatile izazov i uloge u ovoj predstavi. Pored toga što su se dobro zabavili tokom pripremanja predstave, priznaju da je taj proces bio veoma mučan, jer su na toj sceni i u toj predstavi, ostavili dio sebe.

“Kroz taj proces smo se, moram priznati, dosta se angažovali i namučili na neki način”, kaže Jasna Diklić.

Sanela Krsmanović-Bistrivoda ističe kako je trebalo neke intimne stvari podijeliti, pa da one budu dio predstave: “To možda niko neće znati šta je moje u toj predstavi, ali znam ja”.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić akcenat na važnost ulaganja u prostor koji bi umjetnicima olakšao izvođenje predstava i koji bi scenskoj umjetnosti dao adekvatne uslove za realizaciju: “Zbog toga nam je ova scena strašno važna i vitalna. Ona nije u fenomenalnim uvjetima kada rade moje kolege i kolegice jer u njoj ima prašine, ona je često i hladna zimi, ali mi ćemo igrati predstave od maja do septembra”.

Odrastajući uz kultnu priču Hasanaginica, Marunović je bio inspirisan da oživi priču o ženi i njenom položaju u društvu i braku. Posjetioci će imati priliku gledati premijerno prikazivanje ove predstave ove srijede u 19.20, kao i reprizu koja će se odigrati u četvrtak u 19.20 u Maloj sceni Stolaboratorija.

federalna.ba

Hasanaginice Narodno pozorište Sarajevo
Handke projekt Narodno pozorište Sarajevo
0 14.11.2022 14:01
Narodno pozorište Sarajevo Handke projekt
0 04.11.2022 13:56
Narodno pozorište Sarajevo Tosca ukrajinski dirigent
0 21.10.2022 13:16
Narodno pozorište Sarajevo NPS
0 01.10.2022 16:21
Narodno pozorište Sarajevo Juventafest
0 07.09.2022 21:11