Hapšenja zbog špijunaže i stvaranja kriminalne organizacije u Crnoj Gori
(Izvor: Arhiva)

Hapšenja zbog špijunaže i stvaranja kriminalne organizacije u Crnoj Gori

Dvije osobe uhapšene su u Crnoj Gori zbog sumnje da su učinili krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže, izjavio je portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić. Radonjić je u izjavi za medije naveo da je na zahtjev SDT, podnesenog na osnovu obavještenja koje je prikupila i dostavila Agencija za nacionalnu bezbjednost, a po naredbi Višeg suda u Podgorici, policija izvršila pretres stanova i drugih prostorija više građana, zbog sumnje da su učinjena krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže.

"Nakon pretresa, dva lica su lišena slobode i protiv njih je policija podnijela krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici", rekao je Radonjić. On je kazao da je izviđaj za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže u toku, pred ODT-om, a zbog zaštite interesa postupka, ne može se dati više podataka.

Mediji su objavili da je bivši dugogodišnji službenik Ministarstva inostranih poslova Crne Gore Radomir Sekulović osumnjičen da je godinama radio za rusku obavještajnu službu i da je bio šef grupe, koja je slala povjerljive podatke Moskvi kao i još jedna osoba nastanjena u Podgorici, koja nije zaposlena u državnim institucijama već ima privatnu firmu.

Mediji navode da je pod istragom i najmanje tridesetak ruskih državljana koji žive u Crnoj Gori i imaju dozvolu za privremeni boravak u našoj zemlji, a za koje se sumnja da su, po nalozima ruskih diplomata iz ambasade Rusije, odrađivali prikupljanje podataka i ostvarivanje kontakata sa ljudima iz državnih i privatnih kompanija u Crnoj Gori.

Za krivična djela špijunaže Krivičnim zakonikom Crne Gore propisana je zatvorska kazna od tri do 15 godina, koliko i za drugo krivično djelo - stvaranja kriminalne organizacije. "Ko za stranu državu ili organizaciju stvara obavještajnu službu u Crnoj Gori ili njom rukovodi, kazniće se zatvorom od pet do petnaest godina. Ko stupi u stranu obavještajnu službu, prikuplja za nju podatke ili na drugi način pomaže njen rad, kazniće se zatvorom od dvije do deset godina. Ko pribavlja tajne podatke ili dokumente u namjeri da ih saopšti ili preda stranoj državi, stranoj organizaciji, ili licu koje im služi, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina", navodi se između ostalog u KZ.

Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je jučer šest diplomata ambasade Ruske federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata. Iz MVP je objavljeno da je odluka donesena zbog aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dvije države.

Ruska Ambasada sinoć je objavila da zbog, kako su naveli, neprijateljskog postupanja crnogorskih vlasti obustavljaju rad konzularnog odeljenja na neodređeno vrijeme.

federalna.ba/Beta

Crna Gora špijunaža
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Institut za nestale osobe BiH Srbija Crna Gora Bosna i Hercegovina
0 29.11.2022 17:55
Mreža Crna Gora
0 22.11.2022 21:48
Crna Gora Francuska Rukomet
0 20.11.2022 21:52
košarka SP kvalifikacije Crna Gora Litvanija
0 14.11.2022 21:42