Hapšenja pred izbore: Indijski lider opozicije u pritvoru
(Izvor: Dinesh Joshi/AP)

Hapšenja pred izbore: Indijski lider opozicije u pritvoru

Sud u Indiji je danas odredio dvosedmični pritvor lideru opozicije Arvind Kejriwal nakon što mu je isteklo 10 dana pritvora u saveznom zatvoru, što je potez za koji opozicione partije tvrde da je dio obračuna premijera Narendre Modija sa rivalima, uoči parlamentarnih izbora koji treba da se održe kasnije ovog mjeseca.

Kejriwal je načelnik New Delhija i lider partije Am Admi (Partija običnog čovjeka) koja je dio opozicionog bloka stranaka "INDIA" glavnog rivala Modijevoj vladajućoj partiji Bharatiya Janata.

On je 21. marta uhapšen od strane savezne policije koju kontroliše vlada trenutnog indijskog premijera Narendre Modija, po optužbi da su on i njegova partija prije skoro dvije godine primili mito u iznosu od jedne milijarde rupija (11 miliona eura) od dobavljača alkohola, što oni oštro negiraju. Njegovo hapšenje je izazvalo velike proteste širom zemlje, a Am Admi partija je saopštila da će Kejriwal ostati na položaju načelnika New Delhija.

Kejriwalov slučaj dominira vijestima u Indiji uoči opštih izbora, koji počinju 19. aprila. Opozicione stranke tvrde da vlada zloupotrebljava savezne istražne agencije da uznemirava i slabi svoje političke protivnike, podsjećajući na niz racija, hapšenja i istraga o korupciji isključivo opozicionih ličnosti, što Modijeva stranka negira.

federalna.ba/Beta

Indija opozicija
Indija visoke temperature škole
0 21.05.2024 10:21
Indija toplotni val
0 20.05.2024 09:12
Indija urušavanje poginuli
0 14.05.2024 09:41
Indija izbori
0 26.04.2024 10:45