Handžić: Budžet FBiH nije ugrožen

Da li je ugrožen budžet Federacije za narednu godinu zbog aktuelne krize u Zastupničkom domu?

Kako bi ona mogla biti riješena i kada? Zašto reformskih zakona mjesecima nema ni u najavi?

Analiziramo rad entitetske izvršne i zakonodavne vlasti.

Gosti emisije Rezime ovim povodom bili su Vibor Handžić, delegat Naše stranke i Albin Zuhrić, delegat Demokratske fronte u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

„Nemam informaciju da je Vlada utvrdila dokument. Budžet FBiH nije ugrožen samo je ovdje stvar modaliteta kojom procedurom će biti donesen. Smatram da je najbolja opcija bila da on do kraja godine bude usvojen u redovnoj proceduri, što se očito neće desiti. Ili ćemo ga imati u hitnoj proceduri ili ćemo ići na privremeno finansiranje, pa ovu redovnu proceduru provoditi iza Nove godine“, kaže Handžić.

Zuhrić smatra da ćemo u narednu godinu 'sasvim sigurno ući bez budžeta'.

„To nije ništa čudno. Nermin Nikšić je to radio prije deset godina, pa Fadil Novalić, i evo sad opet Nikšić. Oni vas dovedu pred svršen čin na proljeće, onda vam zaprijete da će ljudi ostati bez penzija i slično kako bi ostavili male rokove da reagujete, i onda vam ne daju zbog dvodomnog načina odlučivanja da ulažete amandmane i tako im prolaze budžeti“, kazao je Zuhrić.

Zuhrić naglašava će budžet biti usvojen i pokazat će volju većine, a ne opozicije.

„Mi bismo voljeli da možemo djelovati tako da neke ideje koje imamo budu u tom budžetu. Ja bih volio, za razliku od Fadila Novalića, da je ova vlast uradila nešto drugačije. Problem je što se jako puno loših praksi prenosi iz mandata u mandat bez obzira ko je na vlasti“, kategoričan je on.

Zakonodavno-pravna komisija

Handžić ističe da dešavanja oko Zakonodavno-pravne i Komisije za izbor i imenovanja doživljava kao jednu vrstu blokade.

„Što se mene tiče, ne mogu tri ili četiri pojedinca zaustavljati parlamentarni život u FBiH bez obzira šta je u pitanju“, poručio je.

Zuhrić kaže da nema problem da to nazove blokadom.

„Ali mi ne blokiramo funkcionisanje cjelokupne vlasti i usvajanje reformskih zakona. Svi ćemo glasati za to. Mi blokiramo isključivo imenovanje Marina Vukoje. Samo na način kako se to pokušava uraditi. Dajte nam Vukoju i više kandidata na parlament da se izjašnjavamo i to neće biti problem. Pokušaj da se jedan kandidat kojeg su prvorangirali kroz neku komisiju, da on mora postati sudija i provoditi volju HDZ-a – to je neprihvatljivo. To je blokada u tom aspektu i to ne treba kriti“, naveo je.

„Utisak u javnosti je da je ime Marina Vukoje jako bitno, ali pogledajte kriterije koji su potrebni da biste bili imenovani za sudiju Ustavnog suda – to je da ste pravnik i da imate pravo glasa u BiH“, navodi Handžić.

Podsjetio je na upozorenje OHR u dva navrata da se ti kriteriji promijene.

„To se nikada nije desilo u prethodnih 18 godina. Sada je ta situacija eskalirala na Vukoji. Neke kritike su opravdane, neke nisu. Nijednim propisom nije zabranjeno da neki kandidat bude blizak nekoj političkoj stranci“.

Zuhrić je kazao da iz ove diskusije treba izbaciti tehničke stvari.

„Suština je jednostavna – jeste li za to da Vukoja bude izabran. Ako ne mislite da je dobar kandidat – stavite više kandidata na glasanje i ne glasate za tog čovjeka. Problem je da zbog koalicije u kojoj se Trojka nalazi moraju da podrže Vukoju i insistiraju da on bude jedini kandidat“, poručio je Zuhrić.

Minimalna plata od 1.000 KM

Zuhrić također dodaje da od minimalne plate od 1.000 KM od januara 2024. na način na koji je to najavljeno nema ništa.

„Možda je ministar Mijatović mislio na 2025. godinu. Strašno jedno nepoznavanje procedura i ekonomske realnosti. Mora se provesti jedna ozbiljna diskusija i morate pronaći novce za to. Mi nemamo problem s tim, ali pokažite nam odakle će to doći. Budžeti ne izgledaju dobro. Takve stvari se ne dešavaju preko noći“, pojasnio je.

To je bila izjava jednog ministra koja je preoptimistična i preuranjena, kaže Handžić.

„Ne može se donijeti Zakon o minimalnoj plati ako to ne bude paket zakona koji se odnose na fiskalnu reformu. Ti zakoni neće ići do nove godine jer je to nerealan rok. Puno bolje je to riješiti sistemski“.

O radu parlamenta

Handžić je naglasio da generalno nije zadovoljan radom parlamenta - uvijek može bolje.

„Mogu govoriti o Domu naroda gdje sam delegat – zadovoljan sam u smislu da mi kao organ pratimo ono što radi Predstavnički dom“, ističe Handžić.

Zuhrić je naglasio da kada je riječ o radu parlamenta - 'nemamo se čime pohvaliti'.

„Ja bih ukinuo Dom naroda. Sve se to može raditi kroz Predstavnički dom. Ako su vam toliko bitni vitalni interesi naroda, oformite neke klubove unutar Predstavničkog doma pa neka se oni bave time. Mi smo jedno tijelo u kojem se čak ne dopušta vršenje funkcija koje su zakonom dopuštene – kao npr. predlaganje zakonskih rješenja. Dom naroda je sveden na jednu formalnu ulogu. Pošto Predstavnički dom ne radi mnogo, onda ne radimo ni mi“, kazao je Zuhrić.

federalna.ba

Rezime Vibor Handžić Albin Zuhrić
Rezime Edina Čomić Goran Miličević
0 22.02.2024 18:27
Edina Čomić Rezime
0 22.02.2024 18:25
Rezime Anela Ajšić Adnan Šabani
0 21.02.2024 18:42
Rezime Adnan Šabani Anela Ajšić
0 21.02.2024 18:16
Safet Softić Rezime
0 20.02.2024 18:17