Hamilton: Privilegija je boriti se za titulu
(Izvor: EPA/ANDREJ ISAKOVIC / POOL)

Hamilton: Privilegija je boriti se za titulu

Sedmostruki svjetski prvak Formule 1 vozač Mercedesa Lewis Hamilton rekao je danas da je privilegovan što se bori za novu titulu i da se nada da će mu u tome pomoći veliko iskustvo i dodao da ne želi ni da pomisli da bi šampion mogao biti odlučen na neki drugi način.

"Poslije ovakve godine, siguran sam da neki od nas nisu očekivali da ćemo na kraju biti ovako blizu. Prava je privilegija što sam u posljednjoj trci jedan od dvojice vozača koji se bore za titulu. To je bez sumnje nevjerovatno i prilično smo ponizni, s obzirom na sve što smo ove sezone prošli", rekao je Hamilton, prenosi Sky.

Posljednja trka u sezoni vozi se u nedjelju u Abu Dabiju i poslije nje će biti poznato ko će biti šampion. Za titulu se bore sedmostruki svjetski prvak 36-godišnji Britanac Lewis Hamilton i 24-godišnji Holanđanin Max Verstappen.

Obojica imaju po 369,5 bodova, ali je Holanđanin u prednosti zbog pobjede više. Aktuelni šampion Hamilton je pobijedio u posljednje tri trke i izjednačio se sa Verstappenom, nakon što je veći deo sezone bio u zaostatku.

"Pomisliti da ćemo u posljednjoj trci biti izjednačeni po broju bodova, niko nije mogao da pomisli da će to biti moguće s obzirom na sve sa čime smo se suočili. Bližim se 37. godini, to je ovoga puta jedina razlika. Stariji sam nego što sam bio kada sam posljednji put osvojio titulu", naveo je Hamilton.

Navijači i mediji spekulisali su prethodnih dana da bi u posljednjoj trci neki udes mogao da odluči pobjednika.

"Ne mogu da kontrolišem te stvari oko mene, jedino što mogu da kontrolišem je šta radim po pitanju pripreme i kako vodim računa o sebi. Neću na to da trošim energiju. Ovdje sam da obavim posao najbolje što mogu sa ovim nevjerovatnim timom", rekao je britanski vozač.

"Nikada nismo pomislili da ćemo biti rame iz rame u posljednjoj trci. Nevjerovatno je kako smo se oporavili i nadoknadili", dodao je on.

Verstappen je rekao da ne želi da stjuarti odluče šampiona ove sezone.

"Ovde sam da uradim svoj posao. I ne želim da vidim stjuarte. Zaista vjerujem da su svi trkači došli ovde da pobjede. Želim da vjerujem da svi žele to da urade na pravi način. Zbog toga ni ne dozvoljavam da mi se to uvuče u glavu", rekao je Hamilton.

Upitan šta će biti njegova snaga protiv Verstappena, Hamilton je odgovorio: "Nadam se samo ja".

"Moje iskustvo iz prošlosti, moj pristup, trkač u meni, nadam se. Ono što ste vidjeli u posljednjim trkama", dodao je.

Međunarodna automobilska federacija upozorila je vozače uoči posljednje trke na sportsko ponašanje. Upitan da li će razgovarati o tome sa Verstappenom u nedjelju, Hamilton je, kao i njegov rival, rekao da za to nema potrebe.

"Bilo je mnogo trka, mnogo dobrih trka i nekih incidenata. Želim da vjerujem da smo nešto naučili iz tih stvari i da možemo da krenemo dalje. Stjuarti imaju težak posao, kao i Michael Massi, obavili su sjajan posao s obzirom na sve što se dogodilo, svaki scenario je uvijek drugačiji. Slažete li se sa njihovim odlukama ili ne, to je težak posao", rekao je Hamilton.

"Sjajno je što je svima sve jasno. Ne samo u našim razgovorima kao takmičarima, već je svima jasno kakva su pravila, pa se stvari koje su se dešavale u prošlosti, izbjegavaju", dodao je on.

Posljednja trka u šampionatu na programu je u nedjelju od 14 časova u Abu Dabiju.

federalna.ba/Beta

Formula 1 Lewis Hamilton
Max Verstappen Formula 1
0 28.05.2023 17:40
Ferrari Lewis Hamilton
0 22.05.2023 11:21
Formula 1 Italija odgođena
0 17.05.2023 13:55
Azerbejdžan Formula 1 Sergio Perez
0 30.04.2023 15:30