Hamilton: Ponosan sam na Susie Wolff zbog sudskog procesa protiv FIA
(Izvor: EPA-EFE/ALI HAIDER)

Hamilton: Ponosan sam na Susie Wolff zbog sudskog procesa protiv FIA

Sedmostruki svjetski šampion vozač Mercedesa Lewis Hamilton rekao je danas da u Formuli 1 nema "transparentnosti i odgovornosti" i da je ponosan na direktorku ženske akademije tog takmičenja Susie Wolff što je podnijela tužbu protiv Međunarodne automobilske federacije (FIA) zbog istrage o sukobu interesa. "Sa FIA, stvari se dešavaju iza zatvorenih vrata, nema odgovornosti i to je potrebno navijačima. Kako možete vjerovati sportu i svemu što se ovdje dešava ako to nemate?", rekao je Hamilton u Melbournu, prenio je BBC.

Direktorka akademije Formule 1 za žene Susie Wolff pokrenula je sudski postupak protiv FIA zbog kontroverzne istrage o sukobu interesa.

U svojoj ulozi u Formuli 1, Wolff je direktorka akademije za žene i odgovara direktno predsjedniku Stefano Domenicali. Njen suprug Toto Wolff je direktor i suvlasnik ekipe Mercedes u Formuli 1 i direktor sporta kompanije Mercedes.

Poslovni magazin Formule 1 prenio je u decembru da su šefovi ekipa u Formuli 1 zabrinuti da Susie i Toto Wolff dijele povjerljive informacije svojih poslodavaca.

Navodno je Wolff na jednom sastanku rekao povjerljivu informaciju koju je mogao da dobije od supruge.

Wolff je u srijedu objavila pravni slučaj, za koji se vjeruje da se radi o kleveti protiv brojnih visokih zvaničnika FIA, istog dana kada je Etički komitet FIA oslobodio svog predsjednika Mohammed Ben Sulayema optužbi da je bio umiješan u ishod trke u Saudijskoj Arabiji prošle godine i da je uticao na to da se ne odobri staza u Las Vegasu.

Upitan da li i dalje ima povjerenja u Ben Sulayema, Hamilton je odgovorio da nikada nije ni imao povjerenja u njega.

"Nevjerovatno sam ponosan na Susie. Ona je tako hrabra, zalaže se za tako velike vrijednosti i ona je lider. U svijetu u kome su ljudi često ušutkani, njen postpak šalje veliku poruku i volim što je to iznijela i što se bori. Nadam se da će ovaj stav koji zauzima stvoriti promjenu i imati pozitivan uticaj. Posebno za žene", naveo je britanski vozač.

U nastavku izjave, Hamilton se, čini se, osvrnuo i na kontroverzu oko direktora ekipe Red Bull Christiana Hornera, koga je koleginica optužila za neprikladno ponašanje. Kompanija Red Bull je poslije istrage odbacila optužbe, a poslije toga je suspedovala ženu uz obrazloženje da je bila nepoštena.

"Ovo je i dalje sport u kome dominiraju muškarci. Živimo u vremenu u kome je poruka: 'Ako podneseš žalbu, dobićeš otkaz'. To je užasan narativ, posebno kada govorimo o inkluziji. Moramo da budemo sigurni da ostajemo vjerni osnovnim vrijednostima", rekao je rekorder po broju pobjeda u Formuli 1.

Njegov timski kolega George Russell, koji je i jedan od direktora Udruženja vozača Formule 1, rekao je da "probleme ne bi trebalo gurati pod tepih".

"Kao vozači imamo ulogu u ekipama i vjerujemo liderima ovog sporta da u srcu imaju najbolji interes, prije nego sopstveni interes. Mislim da se to vraća na transparentnost. Ako su stvari transparentne i imamo priliku da vidimo ishode slučajeva, onda imamo priliku da sami prosudimo uz sve činjenice i brojke. Ali kada nemate činjenice, brojke i transparentnost, uvijek mislite da se nešto krije", rekao je Rasel.

"Zato je važno da pošaljemo poruku svima koji podržavaju Formulu 1, koji gledaju Formulu 1, koji žele da budu u Formuli 1, da se stvari ne guraju pod tepih", dodao je on.

federalna.ba/Beta

Susie Wolff Lewis Hamilton
Lewis Hamilton Toto Wolff
0 02.02.2024 14:58
Formula 1 Lewis Hamilton Ferrari
0 01.02.2024 22:25
Lewis Hamilton Ferrari
0 01.02.2024 11:04
Formula 1 direktorica Susie Wolff
0 06.12.2023 10:48