Hamilton: Nadrealan osjećaj ući u posljednju sezonu sa Mercedesom
(Izvor: EPA-EFE/STR)

Hamilton: Nadrealan osjećaj ući u posljednju sezonu sa Mercedesom

Sedmostruki svjetski šampion Formule 1 Lewis Hamilton rekao je danas da mu se situacija čini "nadrealna" jer ulazi u posljednju sezonu sa Mercedesom, pošto od 2025. godine prelazi u Ferrari. Mercedes je danas na Silverstoneu predstavio novi bolid W15, za koji se u ekipi nadaju da bi mogao da parira šampionu Red Bullu.

Hamilton je od 2013. godine u Mercedesu sa kojim je osvojio šest od sedam titula. On će godinu dana ranije napustiti ekipu i od naredne sezone voziće za Ferrari, što je neočekivani transfer koji je uzdrmao Formulu 1 i iznenadio direktora Mercedesa Toto Wolffa.

"Bilo je emotivno. Nadrealno je biti ovdej, s obzirom da sam došao 2013. godine, 11 godina sam sa ekipom i počinjem 12. i privilegija je raditi sa ovom grupom ljudi koja je uložila mnogo rada tokom zime", rekao je Hamilton.

Mercedes će isprobati novi bolid na stazi Silverstone, a "clj je da se ekipa vrati tamo gdje je nekad bila", naveo je Hamilton.

"Imali smo nekoliko teških godina, koje su nam bile temelj i pomogle nam da se regrupišemo", dodao je britanski vozač.

Pored dugo očekivanih promjena u konceptu automobila, ekipa je promijenila i dizajn sa tradicionalnom srebrnom bojom Mercedesa na nosu bolida, uz zelenu boju sponzora Petronasa na crnoj osnovi.

Wolff je rekao da je urađen potpuno novi dizajn, da ima mnogo mehaničkih promjena za koje se nada da će se pretvoriti u više performansi i predvidljivosti i da će to biti automobil koji vozači mogu zaista da voze. 

"Ovo će biti posljednja sezona sa Lewisom i želimo da izvedemo brz bolid. Znamo da nas čeka težak posao, uspon na planinu, na svakom polju. Ne postoje čuda u ovom sportu, ali naša ambicija i odlučnost su snažni", naveo je Wolff, prenio je Sky.

Mercedes prošle godine nije ostvario nijednu pobjedu, što se desilo prvi put u posljednjih 11 godina, a u 2022. godini jedini trijumf imao je George Russell.

Hamilton i Russell će treću godinu voziti zajedno u Mercedesu.

Predsezonska testiranja obaviće se od 21. do 23. februara u Bahreinu, a nova sezona počeće 2. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina.

federalna.b/Beta

Lewis Hamilton