Hamilton: I od roditelja sam krio da prelazim u Ferrari
(Izvor: EPA-EFE/ALI HAIDER)

Hamilton: I od roditelja sam krio da prelazim u Ferrari

Sedmostruki svjetski šampion Formule 1 vozač Mercedesa Lewis Hamilton toliko je bio tajnovit u vezi sa odlukom o prelasku u Ferrari, da čak nije obavijestio ni roditelje o tome. Hamilton je iznenadio Formulu 1 odlukom da napusti Mercedes i od 2025. godine pređe u Ferrari, uprkos tome što je prošlog ljeta produžio ugovor sa Mercedesom. Vijest je objavljena 1. februara i smatra se najvećim transferom u istoriji Formule 1, ali i jednim od najvećih iznenađenja u sportu uopšte.

"Ni sa kim nisam razgovarao. Nisam rekao ni roditeljima sve dok nije trebalo objaviti vijest. Dakle, niko nije znao. Stvarno sam želio to da uradim za sebe. Morao sam da saznam šta bi za mene bilo najbolje", rekao je Hamilton za podkast BBC.

Jedan od najboljih vozača svih vremena potpisao je prošlog augusta jednogodišnji ugovor sa Mercedesom uz mogućnost nastavka saradnje na još godinu dana, koju on nije prihvatio, pa će na kraju sezone napustiti ekipu za koju vozi od 2013.

Hamilton je o odluci obavijestio direktora Mercedesa Toto Wolffa dan prije nego što je transfer objavljen, na doručku u Wolffovoj kući. Oni su bliski prijatelji otkako je 39-godišnji britanski vozač iz McLarena prešao u Mercedes.

Hamilton je rekorder Formule 1 sa 103 pobjede i 104 pol pozicije i dijeli rekord sa Michaelom Schumacherom - sedam šampionskih titula.

On je i ranije govorio da mu je dječački san da vozi za čuvenu italijansku ekipu. "Ukazala se prilika i pomislio sam: 'U redu, moram da razmislim na sekund. Ali nisam imao mnogo vremena za razmišljanje i morao sam da pratim osjećaj i odlučio sam da prihvatim priliku", naveo je Hamilton.

Posljednju pobjedu u šampionatu ostvario je u pretposlednjoj trci u sezoni 2021. godine u Saudijskoj Arabiji.

Nova sezona Formule 1 počinje u subotu trkom za Veliku nagradu Bahreina.

federalna.ba/Beta

Lewis Hamilton