Prilog Amre Ličina

Hamas: Sve smo bliže sporazumu o primirju

Šef Hamasa kazao je da su sve bliže sporazumu o primirju, a izvještaji sugerišu moguću petodnevnu pauzu u borbama. Stotine Palestinaca zarobljene su u Indonezijskoj bolnici koja je okružena izraelskim tenkovima. U ranijem izraelskom napadu na bolnicu ubijeno je najmanje 12 osoba. Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Đozep Borelj (Josep Borrell) ponovo je pozvao na "hitne humanitarne pauze" u sukobu, ističući važnosti okončanja patnje civila.

Postoje naznake da bi dogovor o prekidu vatre između palestinskih frakcija i Izraela mogao biti proglašen danas. Sporazum bi trebao  uključivati prekid vatre, dogovore za kamione pomoći koji će opskrbljivati sva područja u Gazi, premještanje ranjenih u druge zemlje na liječenje kao i razmjenu zarobljenika. Abdel Hamid Sijam (Siyam), profesor na Univerzitetu Rutgers, kaže da bi očekivani sporazum o primirju Hamasa i Izraela mogao biti objavljen u sljedećih 12 sati iz Dohe:

“Vjerujem da je posljednjih nekoliko tačaka oko kojih se treba dogovoriti - dužina pauze, količina humanitarne pomoći koja treba stići u Gazu, posebno goriva te broj oslobođenih talaca.”

Signali mogućeg dogovora mogli su se čuti i u izjavama američkih zvaničnika, ali na stav izraelskih zvaničnika najviše utječu rođaci izraelskih talaca koji traže njihovo oslobađanje:

 „Sada kada smo se sastali sa cijelom Vladom, ono što smo čuli jeste da su rušenje Hamasa i oslobađanje talaca jednako važni. Što se mene tiče, ovo je razočaravajuće, jer će rušenje Hamasa trajati dugo, mjesecima i godinama. Također, drugi cilj je vremenski osjetljiv, ljudi umiru, znamo to sigurno. Smatramo da bi ovo trebao biti prioritet.“

Za to vrijeme, u izraelskim zračnim napadima gađano je osam kuća u ulici Kamal Advan Hospital (Adwan). Zračni napadi rezultirali su smrću i ranjavanjem desetaka ljudi, a mnogi se još vode kao nestali pod ruševinama. Napadi su nastavljeni na sjeveru gdje su bombardovane tri kuće u izbjegličkom kampu Džabalija (Jabalia), uz napad na jednu školu. Izrael također intenzivira bombardovanje u blizini Indonezijske bolnice i bolnice Kamal Advan u sjevernom dijelu pojasa.

U Egipat je stiglo 28 prijevremeno rođenih beba – koje su prevezene iz bolnice Al-Šifa (Al-Shifa) u Rafah na jugu Gaze. Zasad su bebe u različitim bolnicama u Egiptu. Njihov oporavak bi mogao potrajati godinama. Glasnogovornik UN-ove zdravstvene agencije kazao je da su bolnica Al-Šifa, Indonezijska bolnica i bolnica Al-Ahli zatražile pomoć u evakuaciji pacijenata. Kristijan Lindmajer (Christian Lindmeier) rekao je da je planiranje u toku, opisavši takav razvoj kao posljednje rješenje. Aber Etefa (Abeer Etefa), viša glasnogovornica Svjetskog programa za hranu, kazala je da zalihe hrane i vode u Gazi “praktično ne postoje”:

 „Situacija je katastrofalna, samo djelić onoga što je potrebno ulazi preko prelaza Rafah. Glad se brzo širi, jer su lokalne tržnice zatvorene, a farmeri i ribari obustavili aktivnosti. Civili su suočeni s neposrednim rizikom da umru od gladi.”

UNICEF je saopštio da postoji ozbiljna prijetnja masovne epidemije bolesti u opkoljenoj Gazi, rekao je glasnogovornik ove Agencije Džejms Elder (James Elder).

„Bez dovoljno goriva doživjećemo kolaps sanitarnih usluga. Dakle, tada imamo, osim minobacača i bombi, savršeno vrijeme za širenje bolesti. Nedostaje vode, fekalne materije razbacane su po gusto naseljenim kvartovima, neprihvatljiv je nedostatak nužnika i stroga, stroga ograničenja u pranju ruku, ličnoj higijeni i čišćenju."

Danas je oko 50 kamiona sa hranom i medicinskim potrepštinama ušlo u enklavu preko prelaza Rafah. Međutim, pomoć je stigla samo u južna područja Gaze.

Zabilježen je još jedan napad na novinare u južnom Libanu, u kojem su ubijeni reporter i snimatelj koji su radili za panarapski kanal Al Majaden (Al Mayadeen). Vjeruje se da ih je pogodio izraelski naoružani dron. Ubijen je i jedan civil koji je bio s njima.

Komitet za zaštitu novinara saopštio je da je broj ubijenih novinara i medijskih radnika od početka rata Izraela i Hamasa povećan na 53, dok se tri novinara vode kao nestali.

 Ministarstvo zdravlja u Gazi navelo je da se broj stradalih Palestinaca popeo na 13.300, uključujući 5.600 djece i 3.550 žena.