Halilagić: Pronatalitetna politika je trajno opredjeljenje Vlade TK

Halilagić: Pronatalitetna politika je trajno opredjeljenje Vlade TK

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Irfan Halilagić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić primili su danas predstavnike Udruženja porodica s troje ili više djece „Porodice tri plus“.

Kako je kazao predsjednik Udruženja Mustafa Vlahovljak, radi se o jedinstvenom udruženju u FBiH koje zastupa i štiti interese porodica, a posebno porodica s troje ili više djece.

Tokom sastanka razgovarano je o sistemskim modelima pronatalitetne podrške s posebnim akcentom na višečlane porodice.

U tom smislu Vlahovljak se pozitivno izrazio o prošlogodišnjoj mjeri Vlade TK koja se odnosi na osiguranje cca 1.000 KM mjesečno za sve majke porodilje, te istaknuo da osim ove mjere treba razmišljati i o sistemskim rješenjima koja će poticati rađanje većeg broja djece u porodici.

- Porodice sa troje i više djece jedini su garant opstojnosti jednog društva i stoga ova podrška ima značajnu demografsku važnost. Imajući to u vidu drago nam je da je Vlada TK prepoznala i pokazala želju da se sistemski uključi u osnaživanje višečlanih porodica u funkciji podrške natalitetu - kazao je Vlahovljak.

Premijer Halilagić je akcentirao niz trenutno aktivnih programa podrške porodici sa djecom koji se realiziraju putem više ministarstava, te istaknuo da TK, kada je u pitanju socijalna podrška sigurno prednjači u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Pored brojnih oblika podrške koju za porodice i djecu realizira Vlada TK, a među kojima su dječiji dodaci, uvećani dječiji dodaci, sufinansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama, besplatni udžbenici, uvijek moramo biti otvoreni i razmišljati o sistemskim rješenjima kojima ćemo se suprostaviti negativnim demografskim trendovima i činjenici da imamo sve više porodica koje se zadržavaju na jednom ili eventualno dvoje djece - kazao je Halilagić, dodajući da je pronatalitetna politika trajno opredjeljenje Vlade TK.

Zaključeno je da će Vlada Tuzlanskog kantona razmotriti određeni set pronatalitetnih mjera, njihove finansijske utjecaje na kantonalni budžet, ali i rezultate koje bi te mjere trebale polučiti, te u skladu sa tim podacima planirati obim i intenzitet djelovanja u tom pravcu, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

federalna.ba/Fena

Porodice tri plus Irfan Halilagić pronatalitetna politika natalitet
Ćamil Duraković Vlada Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić povratnici
0 15.11.2023 18:31
Irfan Halilagić Vlada TK udžbenici
0 05.09.2023 12:43
Irfan Halilagić Dan žalosti Gradačac
0 12.08.2023 16:10