Hadžikadunić za FR: Nakon tajnog glasanja, rezultati nisu bili očekivani

Zenički Univerzitet još nije dobio novog rektora, jer nijedan od dva kandidata u drugom krugu nije dobio potrebnu većinu glasova članova Senata ovog Univerziteta.

Prema nepotvrđenim informacijama, članovi Senata iz reda studenata bili su suzdržani i nisu dali glas niti jednom od dva kandidata. Radi se o profesoru na Metalurško-tehnološkom fakultetu Jusufu Durakoviću i Enesu Bikiću, aktuelnom dekanu Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

O konkursu, razlozima zbog kojih nije došlo do izbora nasljednika sadašnjeg rektora prof. dr. Damira Kukića, govori prof. dr. Fuad Hadžikadunić, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i predsjednik izborne komisije za izbor rektora. S njim je razgovarala Velida Kulenović.

“Kao predsjednik izborne komisije u proceduri izbora rektora mogu samo reći osnovnu informaciju - da je izborna komisija u saradnji sa članovima Senata Univerziteta u Zenici zaista, i to su potvrdili prisutni, uradila posao na vrlo visokom akademskom, profesionalnom nivou. Procedura provođenja konkursa, izlaganja kandidata, postavljanja pitanja i ukupna procedura u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta u Zenici, provedena je na jednom visoko nivou i ja se zahvaljujem svim članovima Senata”, navodi prof. dr. Fuad Hadžikadunić.

“No, sama procedura kasnije s aspekta provođenja tajnog glasanja je urodila, vidjeli ste, rezultatima koji u neku ruku nisu baš bili tako očekivani. Ja ne bih ulazio u polemiku o tome zašto se rezultati bili takvi.

Glasanje je obavljeno u dva kruga, a kandidati su bili uvaženi prof. dr. Enes Bikić, dekan Pravnog Fakulteta u Zenici, prof. dr. Jusuf Duraković sa Metalurškog fakulteta i prof. dr. Dženan Skelić sa Filozofskog fakulteta u Zenici. Kandidati su imali priliku za izlaganje programa, oni su to vrlo lijepo uradili i onda su članovi Senata u jednoj akademskoj, zaista profesionalnoj diskusiji imali priliku da pitaju o onom što ih je zanimalo.

Nakon tajnog glasanja, u prvom krugu profesor Duraković je dobio 11 glasova, profesor Bikić osam, a profesor Skelić nije dobio nijedan glas i osam listića je bilo sa suzdržanim glasovima. U drugom krugu 12 glasova je bilo za profesora Jusufa Durakovića, sedam za profesora Enesa Bikića i nije bilo glasova za  profesora Dženana Skelića te opet osam suzdržanih”, navodi profesor Hadžikadunić.

“Suzdržao bih se komentara zašto je bilo takvo glasanje koje je provedeno na akademskom nivou, prema propisima i znači vrednuje se i respektuje glasanje svih članova Senata. Svih 27 članova je bilo prisutno i izrazili su svoj glas. Respektujemo način glasanja i izražene glasove u principu, ali 14 glasova je potrebno za izbor rektora u ova dva kruga, a to nije bilo obezbjeđeno niti za jednog kandidata. Proces je takav i ja ne bih ulazio u polemizaciju zašto su bili takvi. To će vjerovatno donijeti nova razmišljanja ili nove pozitivne procese u daljnem slijedu, jer će ponovo biti raspisan konkurs”, kaže profesor Fuad Hadžikadunić.

Prema nepotvrđenim informacijama, članovi Senata iz reda studenata bili su suzdržani i nisu dali glas niti jednom od dva kandidata, a radi se o profesorima Jusufu Durakoviću i Enesu Bikiću. Zašto su studenti, prema Vašem mišljenju, nezadovoljni načinom izbora? Radi li se o nedostatku demokratske procedure ili nečem drugom?

“Moje mišljenje je da je Unija studenata sa svojih pet članova respektabilno članstvo Senata. U ovom slučaju studenti su bili suzdržani iz jednog čudnog razloga, što i meni nije bilo jasno u početku. Nije bila suzdržanost zbog procedure, nego je bilo određenih nejasnoća u odgovorima koje su studenti zahtijevali. Ja kao predsjednik komisije u datom momentu nisam ustupio  studentima vrijeme da izraze opće mišljenje u trenutku izlaganja jednog od kandidata. Studenti su negodovali, a tražili su mišljenje o statusu Unije studenata i tražili su odgovor na pitanje kako bi se sva tri kandidata referirala na ovo pitanje. Mislim da se radilo, prije svega, o nesporazumu u ovom dijelu procedure, jer su studenti imali priliku da postave pitanje o statusu Unije studenata trojici kandidata tokom procedure izbora rektora”, navodi prof. dr. Fuad Hadžikadunić, predsjednik izborne komisije za izbor rektora.

federalna.ba

Fuad Hadžikadunić