Hadžiahmetović: Rekonstrukcijom postrojenja Bačevo prestaju redukcije
(Izvor: Služba za protokol i press KS)

Hadžiahmetović: Rekonstrukcijom postrojenja Bačevo prestaju redukcije

Ministar komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, v.d. direktorica KJKP Vodovod i kanalizacija Aida Pendek i načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišli su danas rekonstruirane pumpne stanice u okviru postrojenja Bačevo.

Kako je istaknuto ovom prilikom, zamijenjeno je ukupno sedam pumpnih agregata starih i do 70 godina.

Prema riječima ministra Hadžiahmetovića, radi se o realizaciji prve tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti pet miliona KM, kojom je i definitivno riješen problem vodosnabdijevanja Sarajeva sa ove pumpne stanice.

Podsjetio je i da je ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije vodovodne mreže na području Kantona Sarajevo iznosi 25 miliona eura.

- Ono o čemu smo prije dvije godine sanjali danas je realizirano i čini me izuzetni sretnim. Rekonstruiran je kompletan elektro-energetski sistem koji omogućava uredno vodosnabdijevanje Sarajeva sa ove pumpne stanice. Radi se o generacijskom projektu, a pumpe koje su zamijenjene bile su stare između 65 i 70 godina - rekao je ministar Hadžiahmetović. 

Dodao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma, kada je u pitanju vodosnabdijevanje Sarajeva.

- Redukcija vode više neće biti, građani više neće dolaziti u situaciju da nemaju vode s Bačeva, jer sada imamo sistem koji ima rezervno napajanje - objasnio je Hadžiahmetović.

Po riječima direktorice Pendek kontinuirano se radi na povećanju količina vode i smanjivanju njenih gubitaka u sistemu.

Za sutra je najavljena zamjena pumpnih agregata na pravcu pumpne stanice Centar - rezervoar Podhrastovi. 

- Do sada smo, uz sredstva prve tranše EBRD kredita rekonstruirali i pustili u sistem pet kilometara mreže. Također, rekonstruirano je preko 200 kućnih priključaka, od mjesta priključenja do vodovodnih garnitura. Pustili smo u rad jednu od dionica potisnog cjevovoda na lokalitetima od Veterinarskog fakulteta do Šentade i od ulice Hamdije Čemerlića do ulice Halida Kajtaza. Ovom rekonstrukcijom, za 40 metara u sekundi smanjeni su gubici na ovoj dionici vodovodne mreže - pojasnila je direktorica Pendek.

Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji distributivnog cjevovoda, te se završavaju radovi na Trgu solidarnosti i na Bulevaru Mimara Sinana na Dobrinji, a sanira se i potisni cjevovod od pumpne stanice Alipašin most do Veterinarskog fakulteta.

 -Ostaju nam još rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Jukićeva, gdje postoji veliki problem sa mrežom koju ne možemo više ni sanirati. S popravkom mreže u ulici Mustafe Behmena zatvaramo radove finansirane iz prve tranše kredita EBRD-a - navela je Pendek, saopćeno je iz Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo.

federalna.ba/Fena

rekonstrukcija Bačevo voda
Stonehenge rekonstrukcija
0 14.09.2021 15:43
nestašica voda Tešanj
0 23.08.2021 12:36
voda pitka voda nauka Španija Španjolska Aquair
0 04.08.2021 12:43
voda Tešanj vodosnadbijevanje KJKP Rad
0 02.08.2021 12:59