Habota: Sada je važno da vlasti i politika urade svoj dio posla

Habota: Sada je važno da vlasti i politika urade svoj dio posla

"Pregovori o pristupanju u Evropsku uniju i preduslovi za njihovo efikasno vođenje“ tema je o kojoj su danas u Tesliću razgovarali novinari bosanskohercegovačkih medija sa predstavnicima Direkcije za evropske integracije (DEI) te gostima iz zemalja regije.

- Sada je važno da vlasti i politika urade svoj dio posla, da iskoriste preostalo vrijeme i naprave još nekoliko pozitivnih koraka, a kako bismo Evropskoj komisiji dali argumente da u izvještaju ocijeni da je napravljen napredak i da je BiH spremna za otvaranje pregovora s EU - kazala je direktorica DEI-a Elvira Habota.

Pomoćnica direktorice Darija Ramljak informirala je novinare o Programu integriranja kao preduslovu za uspješnost BiH u pregovorima o pristupanju u EU.

- Veoma značajan za otvaranje pregovora je i jedan sveobuhvatan planski dokument, što je u našem slučaju rad na Programu integriranja - navela je Ramljak.

Po njenim riječima, BiH je u fazi da je pripremila radnu verziju Programa integriranja.

Bivši glavni pravni savjetnik pregovaračkog tima Vlade Republike Srbije Vladimir Međak i državni savjetnik za evropske integracije u Sekretarijatu za evropske integracije Vlade Sjeverne Makedonije Dragan Tilev govorili su o „novoj metodologiji“ u procesu pristupnih pregovara s EU, te iskustvima i očekivanjima, dok je bivši glavni pregovarač Republike Hrvatske Vladimir Drobnjak prenio iskustva i naučene lekcije Hrvatske.

Današnje druženje s novinarima u Tesliću organizirala je Direkcija za evropske integracije.

federalna.ba/Fena

Elvira Habota DEI Teslić
Elvira Habota pregovori pristupni pregovori početak pregovora otvaranje pregovora
0 21.03.2024 22:09
prečistač ptpadnih voda Teslić zelena tranzicija
0 17.02.2024 13:09