Habota: Posao tek slijedi

Habota: Posao tek slijedi

Zeleno svjetlo za otvaranje pregovora BiH sa EU je do sada najsnažnija poruka o napretku BiH, a ona sa sobom nosi talas optimizma za građane, institucije, vlasti i cijelo društvo, istakla je direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota.

Ona je navela da je odluka rezultat rada i dobro iskorištenog geopolitičkog momenta.

"Ova odluka će pozitivno utjecati na razvoj naše ekonomije i reforme, ali za BiH vlasti i institucije posao tek slijedi", dodala je Habota.

Prema njenim riječima, zadatak neće biti lagan, jer suština pregovora je preuzimanje i provođenje velikog broja propisa EU.

"Institucije na tehničkom nivou imaju iskustva i znanja, a već neko vrijeme se intenzivno i pripremamo tako da ćemo znati odgovoriti na sve zadatke koji slijede", dodala je Habota.

Najveća odgovornost će, kako je navela, i dalje biti na politici jer za daljnji napredak je ključno usvajanje novih evropskih zakona i drugih propisa, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

"Pred nama je put koji se sastoji od nekoliko faza i koji prate brojne procedure, ali brzina kojom ćemo ih prolaziti zavisi, prije svega, od nas i toga koliko će vlasti BiH brzo raditi svoj dio posla", dodala je ona.

federalna.ba

Elvira Habota pregovori pristupni pregovori početak pregovora otvaranje pregovora
Ukrajina Ursula von der Leyen pregovori članstvo u EU
0 11.06.2024 12:01
Anthony Blinken Pojas Gaze pregovori
0 10.06.2024 09:42
pregovori Palestina zaustavljeni Rafah
0 14.05.2024 11:09
Ursula von der Leyen Rusija Ukrajina pregovori
0 14.05.2024 09:38
Vlada Hrvatska pregovori
0 08.05.2024 15:26