videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Hotel Rudar proglašen javnim interesom za Grad Zenicu

Gradsko vijeće Zenica utvrdilo je javni interes za kupovinu objekata hotel „Rudar“, stari Dom rudara s pripadajućim zemljištem, kao i ostatka zemljišta uz hotel na kojem je izgrađena jedna privatna kuća. Radi se o nekretninama Rudnika Zenica koje su pod hipotekom Porezne uprave, čijom kupovinom će, tvrde u Gradskoj upravi, konačno riješiti pitanje smještaja administracije Grada, ali i pomoći rudarima.

Za objekt i pripadajuće zemljište, inače u vlasništvu zeničkog Rudnika mrkog uglja, ali pod hipotekom Porezne uprave, Gradsko vijeće Zenica je utvrdilo javni interes. Otvorili su tako prostor da, nakon sudske procjene imovine, Grad Zenica od Porezne uprave kupi ovu imovinu.

“Procjenu vrijednosti radio je vještak koji je angažovan od strane Rudnika. Samo za hotel i zemljište koje pripada uz hotel, oko 3.200 metara kvadratnih, vijednost procjene je 3.100.000 KM”, naveo je Mirsad Heleg, savjetnik gradonačelnika Zenice za urbanizam.

Polovinom ovog mjeseca Gradska uprava i Rudnik Zenica su potpisali protokol o rješavanju međusobnih odnosa. Prethodila je tome blokada rudničkih računa jer Rudnik Gradu duguje milionske iznose po osnovu zateznih kamata zbog neplaćanja naknade za korištenje građevinskog zemljišta Cilj je, navedeno je u protokolu, konsolidacija i ozdravljenje Rudnika te pomoć rudarima.

“Ne prebijamo dug koji Rudnik ima prema nama, mi ovo plaćamo kešom, da oni mogu uvezati svoj radni staž. Taj objekat desetak godina propada. Preko tri miliona ćemo im sada uplatiti da uvežu staž da mogu ići u penziju. I da napravimo adekvatnu gradsku upravu kakva dolikuje ovakvom gradu”, istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

No, vijećnici opozicione SDA imali su brojna pitanja u vezi s predloženom odlukom - od procjene vrijednosti imovine, do onog u vezi s pozicijom ove nekretnine u aktuelnim prostornim dokumentima Grada Zenica.

“Kada smo donosili regulacioni plan za Trg rudara, ostala je prazna zona na ovom dijelu. Interesuje me kada ćemo znati šta je predviđeno ovim regulacionim planom pošto tamo nemamo nikakvu garanciju da je predviđena zgrada gradske uprave. Ne bih volio da se desi da nikne neka zgrada tu, a da mi danas utvrdimo javni interes”, kazao je Malik Ejubović, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Zenica.

Protokolu, a zatim i odluci Gradskog vijeća o utvrđivanju javnog interesa za hotel Rudar, prethodili su razgovori predstavnika Gradske i Uprave zeničkog Rudnika, no do rješenja, uprkos tome, neće lako doći.

“Rudnik jeste vlasnik, međutim, on je pod hipotekom bio Porezne uprave koja je preuzela vođenje slučaja prodaje hotela. Malo je kompleksna situacija, s obzirom na to da od vladajućeg Društva se također traži saglasnost za bilo kakvim postupcima”, naveo je Isad Turalić, bivši v. d. direktora ZD RMU Zenica.

“Zemljište i objekat je trenutno u društvenom vlasništvu i treba ga zadržati u društvenom vlasništvu. To je vrlo bitno da sutra ne dođe neko ko želi da napravi neki drugi objekat, stambeno-poslovni objekat ili bilo šta drugo”, dodaje Heleg.

Čija će obaveza biti da se to ne dogodi, nije naglašeno. Dosadašnja iskustva , ne samo u Gradu Zenica, pokazuju da se linija između društvenog vlasništva i javnog interesa, kada se pojavi privatni, lako briše.

federalna.ba

Zenica hotel Rudar
ARS Centar Zenica Zenica Zeničko proljeće balet
0 20.05.2022 21:32
Mirko Pejanović Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću Zenica
0 19.05.2022 17:09
olujno nevrijeme Zenica zatvorene ceste
0 17.05.2022 16:05