Guterres upozorio Rusiju da referendumi predstavljaju aneksiju ukrajinske teritorije
(Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Guterres upozorio Rusiju da referendumi predstavljaju aneksiju ukrajinske teritorije

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je u četvrtak na sastanku Vijeća sigurnosti o Ukrajini da je razgovor o nuklearnom sukobu "potpuno neprihvatljiv" i zapravo upozorio da će takozvani referendumi u područjima pod ruskom kontrolom biti aneksija.

Referendumi o pridruživanju Rusiji trebalo bi da se održe od petka do utorka u nekoliko regiona u istočnoj i južnoj Ukrajini koji su uglavnom pod ruskom kontrolom, a koji čine oko 15 posto teritorije zemlje, javlja Reuters.

Guterres je na ministarskom sastanku Vijeća rekao da je zabrinut zbog planova za "takozvane 'referendume'". Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao bi se obratiti 15-članom vijeću, ali nije bio u sali za Guterresove izjave.

- Svaka aneksija teritorije jedne države od strane druge države koja je rezultat prijetnje ili upotrebe sile predstavlja kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava - rekao je Guterres.

Sastanak Vijeća sigurnosti o zločinima počinjenim u Ukrajini održava se tokom godišnjeg okupljanja svjetskih lidera za Generalnu skupštinu UN-a. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara dok se Vijeće sigurnosti sastalo u New Yorku kako bi razgovaralo o zabrinutosti Zapada zbog takvog poteza Moskve.

federalna.ba/Fena