Guterres:  Svijet se suočava sa egzistencijalnim prijetnjama
(Izvor: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Guterres: Svijet se suočava sa egzistencijalnim prijetnjama

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres upozorio je danas svjetske lidere da se svijet suočava ne samo sa vanrednom situacijom zbog Covida-19 i najgorom ekonomskom krizom u posljednjih skoro sto godina, već i sa "egzistencijalnim prijetnjama" po klimu i biodiverzitet, i mogućnost da najveće ekonomije, Sjedinjenih Američkih Država i Kine, podijele svijet na dva dijela.

Obraćajući se učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu koji se održava onlajn, šef UN-a je rekao je da čovječanstvo ne želi da se ponovi "tragedija i kriza" iz 2020.

Ukazao je na mnogobrojne poteškoće sadašnjeg svijeta, poput nedostatka konsenzusa u upotrebi sajber-prostora i rastućih rizika od nuklearne i hemijske proliferacije.

"U 2021. godini moramo da se bavimo ovim poteškoćama i vratimo svijet na pravi put", rekao je.

Govoreći o Covidu-19 on je upozorio da bogate države griješe misleći da će biti bezbjedne ako vakcinišu svoje građane i zapostave zemlje u razvoju.

Guterres je rekao da vakcine moraju da budu "svjetsko javno dobro" i dostupne svima po pristupačnim cijenama.

On je pozvao da se svi pozabave nejednakostima koje je pandemija samo povećala.

Pozvao je i na likvidnost kako bi se izbjegla neplaćanja duga u mnogim srednjim i manje razvijenim zemljama, ublažavanje duga zemljama kojima je to potrebno, nova posebna prava u korist zemalja u razvoju, mjere za smanjenje razlika u platama i jednako učešće zemalja u razvoju u svjetskim institucijama.

Šef UN-a je rekao da oporavak od Covid-19 mora da pomogne u "završetku našeg rata protiv prirode, sprečavanju klimatske katastrofe i obnavljanju planete".

Glavni cilj 2021. godine je formiranje svjetske koalicije za neutralisanje ugljenika, rekao je on.

Guterres je istakao da "svaka država, grad, finansijska institucija i kompanija" treba da usvoje planove i preduzmu odlučne mjere kako bi do 2050. godine postigle nultu emisiju štetnih gasova.

Kada je riječ o geopolitici, Guterres je naveo da se i dalje "plaši mogućnosti da se svijet podijeli na dva dijela, a dvije najveće ekonomije predvode dvije oblasti sa različitim dominantnim valutama, trgovinskim i finansijskim pravilima, od kojih svaka ima svoj internet i sopstvene geopolitičke i vojne strategije".

"Moramo učiniti sve što je moguće da bismo spriječili takvu podjelu", naglasio je šef Ujedinjenih nacija.

federalna.ba/Beta

António Guterres UN koronavirus Covid19 problemi Svijet vakcina vakcinacija imunizacija imunitet Covid 19 pandemija
Mađarska Viktor Orbán Covid19 vakcina
0 28.02.2021 21:42
Crna Gora Covid19 koronavirus
0 28.02.2021 20:41
Nihad Čolpa vakcina vakcinacija vakcine vakcinisanje
0 28.02.2021 16:20
koronavirus vakcina vakcinacija Gaza zdravstveni radnici imunizacija imunitet Sputnik V
0 28.02.2021 15:35