Guterres: Sveobuhvatna izraelska ofanziva na Rafah bi zabila posljednji ekser u lijes pomoći UN-a
(Izvor: Ilustracija/ALArabia)

Guterres: Sveobuhvatna izraelska ofanziva na Rafah bi zabila posljednji ekser u lijes pomoći UN-a

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je danas da će sveobuhvatna izraelska ofanziva na Rafah, gdje se nalaze stotine hiljada raseljenih Palestinaca, staviti tačku na humanitarne programe pomoći UN-a.

“Rafah je srž operacije humanitarne pomoći, a UNRWA je okosnica tog napora“, rekao je Guterres Vijeću za ljudska prava u Ženevi.

Upozorio je da bi sveobuhvatna izraelska ofanziva na taj grad na jugu Pojasa Gaze bila zastrašujuća za više od milion palestinskih civila koji su se tamo sklonili od izraelskih napada.

“Takva ofanziva bi zabila posljednji ekser u lijes naših programa pomoći. Ponavljam svoj poziv na humanitarni prekid vatre i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca“, poručio je šef UN-a Guterres.

Ističući da je Vijeće sigurnosti UN-a često na ćorsokaku i nesposobno da djeluje na najznačajnija pitanja mira i sigurnosti našeg vremena, on je rekao da su nedostatak jedinstva Vijeća o situaciji u Ukrajini i Gazi možda i definitivno potkopali njegov autoritet.

Šef UN-a je naglasio da je Vijeću sigurnosti UN-a potrebna ozbiljna reforma njegovog sastava i metoda rada.

“Hitno nam je potrebna nova posvećenost svim ljudskim pravima - građanskim, kulturnim, ekonomskim, političkim i socijalnim - pošto se ona odnose na mir i sigurnost. Ne možemo, ne smijemo, otupjeti na užasna i ponovljena kršenja međunarodnog humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima“, kazao je Guterres.

On je rekao da je Samit budućnosti, na kojem će se razgovarati o novoj agendi za mir, u septembru prilika za takvo ponovno opredjeljenje.

federalna.ba/AA

Generalni sekretar UN Antonio Gutteres Gaza prekid vatre