Guterres poziva Iran da se suzdrži od upotrebe 'nesrazmjerne sile'
(Izvor: IFEX)

Guterres poziva Iran da se suzdrži od upotrebe 'nesrazmjerne sile'

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je iranskog predsjednika Ebrahima Raisija da ne koristi "nesrazmjernu silu" protiv demonstranata koji su izašli na ulice nakon smrti mlade žene u pritvoru policije za moral, rekao je u utorak njegov glasnogovornik, prenosi AFP. 

Na bilateralnom sastanku prošle sedmice tokom Generalne skupštine UN-a, Guterres je "naglasio predsjedniku Raisiju potrebu da se poštuju ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja, mirno okupljanje i udruživanje", rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric.

- Sve smo zabrinutiji zbog izvještaja o rastućem broju smrtnih slučajeva, uključujući žena i djece, u vezi s protestima - rekao je Dujarric u saopćenju.

On je rekao da Guterres "poziva snage sigurnosti da se suzdrže od upotrebe nepotrebne ili nesrazmjerne sile i apelira na sve da budu uzdržani kako bi izbjegli dalju eskalaciju".

Također je pozvao na "brzu, nepristrasnu i efikasnu istragu" smrti Mahse Amini, mlade žene koja je umrla u pritvoru iranske moralne policije, što je izazvalo proteste širom zemlje u kojima je već živote izgubilo desetine ljudi.

Raisi je u subotu proteste nazvao "neredima" i pozvao na "odlučnu akciju protiv protivnika sigurnosti i mira u zemlji i narodu", saopćio je njegov ured.

federalna.ba/Fena

Antonio Gutteres Iran protesti
Bisera Turković Hossein Amir-Abdollahian Iran BiH
0 06.12.2022 12:50
Iran fudbaler poziv na štrajk
0 05.12.2022 14:08
policija za moral Iran Mahsa Amini
0 04.12.2022 12:37
Mitra Hajjar Iran
0 03.12.2022 16:10