Guterres i Putin razgovarali o proširenju sporazuma za izvoz preko Crnog mora
(Izvor: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN POOL / SPUTNIK)

Guterres i Putin razgovarali o proširenju sporazuma za izvoz preko Crnog mora

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je u srijedu da je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o proširenju nedavno postignutog sporazuma kojim su ukrajinske crnomorske luke otvorene za izvoz žitarica.

Putin je ranije zaprijetio da će ograničiti Crnomorsku inicijativu za žito, potpisanu u julu kako bi se ublažila globalna prehrambena kriza. Otkako je prvi brod isplovio prema dogovoru 1. augusta, više od 120 brodova prevezlo je više od 2,5 miliona tona poljoprivrednih proizvoda kroz koridor.​​​​​​

Ruski predsjednik optužio je Evropu da je uzela gotovo sve namirnice koje se izvoze, iako UN tvrdi da je oko 30 posto otišlo u zemlje s niskim prihodima.

Guterres je kazao da je telefonski s Putinom razgovarao o povećanju obima sporazuma, tako što bi se istim kanalom izvozilo i rusko đubrivo.

"U 2022. godini ne nedostaje nam hrane, nego imamo problem s distribucijom", rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku te dodao:

"Ako ne normalizujemo tržišta đubriva, imaćemo problem 2023. godine."

Guterres je rekao da već postoje izvještaji iz zapadne Afrike i drugih dijelova svijeta da je ovogodišnji uzgoj usjeva manji nego 2021. godine.

"Upravo to je razlog zašto snažno apelujem da se uklone sve prepreke za izvoz ruskih gnojiva koja ne podliježu sankcijama", kazao je generalni sekretar UN-a.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici uveli su opsežne sankcije Rusiji u znak odmazde za rat protiv Ukrajine, koji traje već sedmi mjesec.

federalna.ba/AA

Vladimir Putin
Ilham Alijev Vladimir Putin
0 21.09.2023 20:50
Vladimir Putin Kim Jong-un
0 14.09.2023 17:14
Kim Jong Un Vladimir Putin
0 13.09.2023 08:04
Vladimir Putin Elon Musk
0 12.09.2023 20:50