Gudeljević: Zdravlje djece svima je najvažnije, a krizne situacije nisu iza nas
(Izvor: Fena/Denis Leko)

Gudeljević: Zdravlje djece svima je najvažnije, a krizne situacije nisu iza nas

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević poručila je u srijedu sa stručnog skupa u Neumu "Za zdravlje svakog djeteta- značaj javnog zdravlja u kriznim situacijama" kako je zdravlje djece svima najvažnije radi čega je važno detaljno analizirati kako je pandemija covida-19 utjecala na njihovo zdravlje, ocijenivši da je vrlo važno znati i kako se pripremiti za krizne situacije koje zasigurno nisu iza nas. 

Napomenula je kako je važno vidjeti i koja su to iskustva i naučene lekcije koje nosimo sa sobom iz pandemije koranavirusa.

Zdravlje djece je svakako svima nama najvažnije, stoga, je vrlo važno da detaljno analiziramo kako je pandemija covida-10 utjecala na zdravlje djece, s kojim problemima su se djeca susretala i kako te probleme rješavati - kazala je Gudeljević.

Ona je u pauzi neumskog skupa u izjavi za novinare pojasnila ulogu svog ministarstva u pandemiji covida -19, tj. onog što je Ministarstvo moglo uraditi i što je uradilo.

Očekujem da će nam razmjena mišljenja ovdje u Nemu pomoći da dođemo do zaključaka kako se u budućnosti pripremiti za slične situacije, a uvjerena sam da krizne situacije nisu iza nas i da će ih u budućnosti biti još više – ustvrdila je ministrica.

Stručni skup održava se u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i UNICEF BiH u okviru Regionalnog projekta za smanjenje posljedica pandemije covida-19 na živote djece i obitelji zapadnog Balkana i Turske-komponenta zdravstvo za BiH i u okviru zajedničkog programa UN-a Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini", koji podržava Švicarska agencija za razvoj i suradnju.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić istaknuo je kako skupom žele postići da opća i stručna javnost razmjeni informacije i planira za budućnost, što učiniti u novim koracima kako bismo imali kvalitetnije zdravstvo i zaštićeniju djecu i odrasle.

Spomenuo je i niz aktivnosti koje su se našle na skupu, a koje su važne za razvoj javnoga zdravlja poput dojenja, imunizacije, odgovora na covid krizu i slično. 

U konačnici, bit će održan sastanak koordinacije ravnatelja za javno zdravstvo svih kantona u FBiH, kojima će se priključit njihovi partneri iz međunarodnih organizacija koji zajedno s njima rade na promociji cijepljenja protiv covida-19 i unaprjeđenju redovitog programa imunizacije.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez ocijenio je kako je današnji skup još jedna dobra prilika da se reafirmira uloga i važnost javnoga zdravstva u BiH, odnosno da se da osvrt na cjelokupnu pandemiju i na odgovor svih razina vlasti, ali također i ulozi i važnosti Zavoda za javno zdravstvo u cijelom procesu, kao i svim partnerima koji su bili s njima tijekom krize.

Kako je naglasio, posebno UNICEF-u, s obzirom na to da je na skupu dan osvrt na posljedice koje je covid ostavio ne samo na djecu nego i na ono što je urađeno za tu djecu i ono što će sutra, nakon covida, uraditi s djecom, u smislu zdravog rasta i razvoja.

Zdravstveni profesionalci iz Federacije BiH koji prisustvuju stručnom skupu u Neumu će u narednim danima imati priliku sudjelovati u edukativnim radionicama o interpersonalnoj komunikaciji i komunikaciji s medijima u promociji cijepljenja protiv covida-19 i redovite imunizacije djece i mladih, slušati predavanja o važnosti, zaštiti i promociji dojenja kao zlatnog standarda dječje prehrane, te razmijeniti dosadašnja iskustva u provedbi cijepljenja protiv covida-19 u Federaciji BiH, ali i redovitoj imunizaciji djece i mladih.

federalna.ba/Fena

zdravlje zdravstvo djeca
Mijanmar zračni napadi djeca
0 01.02.2023 09:58
Filippo Grandi UNHCR Ljudska prava djeca
0 27.01.2023 15:29
Kantonalna bolnica Zenica Zenica djeca majke pratnja
0 15.01.2023 09:10
mentalni poremećaji djeca adolescenti
0 14.01.2023 10:11
porodiljska naknada roditelji djeca
0 06.01.2023 17:21