Gudeljević na zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine u Ženevi

Gudeljević na zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine u Ženevi

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević sudjelovala je u Ženevi u radu 75. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine, o temi 'Zdravlje za mir, mir za zdravlje'. Na skupštini je izabran glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesu, kojemu je to drugi petogodišnji mandat.

U vrijeme zasjedanja skupštine u Ženevi, ministrica Ankica Gudeljević održala je sastanak s regionalnim ravnateljem WHO za Europu Hansom Klugeom, a razgovarali su o aktualnoj zdravstvenoj situaciji u BiH kao i o suradnji BiH sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Razgovarano je o potpisivanju novog dvogodišnjeg sporazuma o suradnji za razdoblje 2022.-2023. godina, kao i memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu gdje bi se sukladno Ustavu BiH uključio i Brčko distrikt.

Kluge je zahvalio za dosadašnju suradnji WHO s Ministarstvom civilnih poslova.

- U kontekstu pandemije Covid-19, istaknuo je značaj jačanja epidemiološkog nadzora, kontinuiranog procesa cijepljenja i sekvencioniranja genoma virusa Sars-CoV-2, te blagovremenog i redovitog izvještavanja - navodi se.

Ministrica je podsjetila Klugea da će, u septembru ove godine, biti obilježena 30. godišnjica članstva BiH u WHO, te ga pozvala da tom prigodom posjeti BiH.

U izjavi za 75. zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine o temi 'Zdravlje za mir, mir za zdravlje', ministrica Gudeljević zahvalila je za pomoć koju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pruža Bosni i Hercegovini već 30 godina i istaknula da je Bosna i Hercegovina snažno posvećena napredovanju na putu ka europskim integracijama, političkoj slobodi, ekonomskom prosperitetu i socijalnoj koheziji.

 - Još prije dvije godine, s početkom pandemije, svjetski čelnici pozivali su na mir i međusobnu potporu u nadi da ćemo, suočavajući se sa zajedničkim nevidljivim neprijateljem, osnažiti u suradnji i zajedništvu. Ipak, čemu smo svjedočili? Uvećanim troškovima usmjerenim ka naoružanju umjesto investiranja u zdravlje, znanost, te socijalnu skrb za sve, posebice najranjivije skupine društva - navodi se u izjavi ministrice Gudeljević.

Dodaje se 'da je usvajanje pristupa osjetljivog na sukobe i održavanje mira sad važniji nego ikad prije, a krhke zemlje pogođene sukobima zahtijevaju našu posebnu pozornost'.

- Odabrani prioriteti 75. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine, ono što nam u ovom trenutku treba, zdravlje i mir, a zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine izvanredna je prigoda da nastavimo koristiti suradnju  da bismo unaprijedili naša zajednička nastojanja prema postizanju univerzalne zdravstvene pokrivenosti i Ciljeva održivog razvoja - navodi se u izjavi ministrice Gudeljević u povodu održavanja Svjetske zdravstvene skupštine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

Ankica Gudeljević
Ankica Gudeljević John Kennedy Mosoti Arthur Erken UNFPA
0 24.06.2022 16:40
Ankica Gudeljević Sarajevo BiH Osmislimo obrazovanje ponovo! djeca obrazovanje
0 07.04.2022 19:12
Ankica Gudeljević BiH Ukrajina
0 15.03.2022 15:20
Ankica Gudeljević zdravstvo Turska
0 17.11.2021 20:00
Ankica Gudeljević Široki Brijeg
0 30.10.2021 16:02