Grupa radnika Googlea formirala sindikat
(Izvor: AP)

Grupa radnika Googlea formirala sindikat

Grupa inženjera i drugih radnika američke kompanije Google objavila je danas da je formirala sindikat, što je rijetkost u tehnološkoj industriji.

Oko 225 zaposlenih u Googleu i njemu nadređenoj kompaniji Alphabet prvi su članovi Sindikata radnika Alphabeta koji će plaćati članarinu.

Oni predstavljaju dio radne snage Alphabeta, ali ih je znatno manje nego što je potrebno da sindikalno udruženje stekne formalan status u SAD-u.

Novi sindikat biće pridružen većem, Radnicima Amerike u oblasti komunikacija, a naveo je da će služiti kao "struktura koja garantuje da radnici Googlea mogu aktivno da traže stvarne promjene u kompaniji".

Članovi novog sindikata rekli su da žele da se njihov glas čuje ne samo o platama i zaštiti od diskriminacije i maltretiranja, nego i o širim etičkim pitanjima u vezi s poslovnim poduhvatima Googlea.

Google je danas saopštio da pokušava da stvori podsticajno radno okruženje, ali je nagovijestio da sa novim sindikatom neće direktno pregovarati.

"Naravno, naši zaposleni imaju zaštićena radna prava koja mi podržavamo. Ali kao što smo uvijek radili, nastavićemo direktan angažman sa svim našim zaposlenima", navela je direktorka Googlea za ljudske resurse Kara Silverstein.

federalna.ba/Beta-AP

google