Grunge i rap kao nova pomagala za nastavnike muzike u Engleskoj
(Izvor: Arhiv)

Grunge i rap kao nova pomagala za nastavnike muzike u Engleskoj

Svaki nastavnik koji voli da pjeva uz Nirvanu uskoro će biti ohrabren da na časovima svojim učenicima drži čas uz grunge zvuk Seattla iz 1990-ih. Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains i drugi bendovi iz 90-ih mogli bi biti uključeni u nova pomagala za nastavnike koju izdaje Nacionalna akademija Oak, kreator resursa nastavnog plana i programa za engleske škole uz podršku vlade.

Novi izvori engleskog jezika za srednje škole također će proučavati raznovrsniji izbor djela, uključujući nagrađivani roman Malo ostrvo Andree Levyja, dok nastavni plan i program istorije uključuje lekcije o „tumačenju Britanskog carstva“.

Oak National je izrastao iz online lekcija razvijenih za škole koje uče na daljinu tokom pandemije Covida, ali je od tada procvjetao, a Odjeljenje za obrazovanje (DfE) nudi modele nastavnih planova i druge resurse u učionici kao što su slajdovi, kvizovi i radni listovi, s ciljem smanjenja opterećenja nastavnika.

U pripremi svojih resursa za pop muziku kako bi odgovarali nastavnom planu i programu srednje škole, glasnogovornik Oak National-a je rekao: „Odlučili smo da detaljno pogledamo neke specifične stilove umjesto da zauzmemo generički pristup, pa smo pogledali pop i disko iz 80-ih, grunge 90-ih i savremeni rep, na primjer”.

"Grunge nije bio samo jako popularan 90-ih, to je stil koji je imao uticaj i društveno i muzički", dodao je portparol, a uticaj Nirvane i njihovog pjevača Kurta Cobaina nastavio je da se osjeća u narednim decenijama, uprkos njegovoj smrti 1994.

Modeli nastavnih planova i programa će također zadovoljiti puriste detaljnim pravcima zapadne klasične tradicije i muzike iz drugih kultura, kao i muzikom iz utjecajnih video igrica, omogućavajući nastavnicima i školama da izaberu repertoar koji žele obraditi na času.

„Pokušali smo da ponudimo raznovrstan i izbalansiran raspon različitih stilova koji pokrivaju različite epohe muzike i pokažemo im primjer kako mislimo da rade zajedno“, rekao je portparol.

Novi nastavni plan i program engleske književnosti uključuje rad crnog britanskog pisca Winsome Pinnocka, čija je drama Leave Taking ove godine dodata nastavnom programu GCSE-a, uz tradicionalnije izbore kao što su Chaucer i Shakespeare, kao dio napora da se osigura da Oakov nastavni plan i program engleskog jezika predstavlja raznolikost savremenog života.

Matt Hood, izvršni direktor Oak Nationala, rekao je: “Odabrali smo teme koje, kada se uzmu zajedno, daju učenicima bogato razumijevanje svijeta i omogućavaju im da učestvuju kao obrazovani građani u modernom društvu.”

Hood kaže da omogućavanje nastavnicima da slobodno biraju visokokvalitetne resurse smanjuje njihovo radno opterećenje. No, neki čelnici škola su kritičniji, govoreći da je DfE-ova investicija u Oak promašena.

Geoff Barton, generalni sekretar Asocijacije lidera škola i koledža, rekao je da se mnogi još uvijek protive Oaku. “U stvarnosti, mnoge škole i fondovi su razvili vlastite kurikulumske resurse za svoje kontekste i teško je vidjeti gdje se tačno Oak uklapa.

„Štaviše, Oak neće biti dovoljan da smanji pritisak na radno opterećenje koji tjera nastavnike iz te profesije. Samo vlada to može učiniti poboljšanjem finansiranja obrazovanja, rješavanjem nedostatka nastavnika i smanjenjem kaznene prirode inspekcija i tablica učinka.”

federalna.ba/The Guardian

grunge nastavni program Engleska
Engleska FIFA rang lista
0 20.11.2023 11:11
ženski fudbal Engleska nagradni fond
0 09.11.2023 13:23
zvižduci Engleska navijači
0 18.10.2023 12:17