Greg Norman o ubistvu Khashoggija: Svi mi griješimo
(Izvor: gregnormanvn)

Greg Norman o ubistvu Khashoggija: Svi mi griješimo

Šampion u golfu Greg Norman, pokušao je odbaciti tvrdnje o ubistvu novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu, kazavši da je riječ o "greški", dodajući da saudijska vlada "želi ići naprijed".

Norman je o ovome govorio na promotivnom događaju u Velikoj Britaniji za golf turnir, koji podržava Saudijska Arabija, LIV Golf Invitational Series.

Prošle godine američke obavještajne agencije zaključile su da je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman odobrio njegovo ubistvo.

“Cijela ova situacija o Saudijskoj Arabiji i Khashoggiju i ljudskim pravima, pričajte o tome, ali i govorite o dobrom, koje zemlja čini mijenjajući svoju kulturu”, rekao je Norman.

„Gledajte, svi smo napravili greške i vi samo želite da naučite na tim greškama i kako da ih ispravite ubuduće“, dodao je on.

Australijski golfer je izjavio da nije sreo Mohammeda Bin Salmana.

"Ali, u isto vrijeme, čitam da je saudijska vlada dala svoje izjave i komentare o tome i da želi ići naprijed", dodao je Norman.

Na pitanje kako se osjećao kada je čuo za pogubljenje 81 muškarca u Saudijskoj Arabiji u martu, Norman je rekao: „Dobio sam puno poruka, ali iskreno, idem naprijed, ne osvrćem se. Ne gledam na političku stranu dešavanja. Neću zalaziti u bilo šta, što se dešava u tuđem svijetu. Čuo sam za taj događaj i nastavio sam dalje.“

Khashoggi je otišao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. kako bi prikupio dokumente potrebne da oženi svoju tursku vjerenicu Hatice Cengiz.

Ubistvo je uhvaćeno na prisluškivačkim uređajima koje su postavile Turske obavještajne službe. Disidenta su zadavili vladini pomoćnici, a zatim je tijelo raskomadao forenzičar, koji je radio za Saudijsku obavještajnu službu. Njegovo tijelo je potom u komadima, prebačeno u obližnju rezidenciju Saudijskog generalnog konzula, gdje se smatra da je spaljeno u pećnici na otvorenom. Nikada nisu pronađeni nikakvi ostaci.

federalna.ba/ The Guardian

ubistvo Saudijska Arabija novinar
Mainz Newcastle fudbal Saudijska Arabija
0 05.07.2022 14:32
Sheren Abu Akleh ubistvo analiza
0 04.07.2022 09:58
Novak Poluga Dragan Šekarić ubistvo
0 01.07.2022 14:22