Grčki zastupnici koji su napustili glavnu opozicionu stranku, formirali novu parlamentarnu grupu
(Izvor: Ilustracija/Louiza Vradi)

Grčki zastupnici koji su napustili glavnu opozicionu stranku, formirali novu parlamentarnu grupu

Jedanaest zastupnika u grčkom parlamentu koji su prošlog mjeseca napustili glavnu opozicionu stranku SYRIZA najavili su formiranje nove poslaničke grupe.

Vođa grupe Nova ljevica, bivši ministar unutrašnjih poslova Alexis Charitsis, rekao je kako žele "novu, modernu, evropsku ljevicu, pouzdanu, militantnu, vizionarsku ljevicu, široku i otvorenu ljevicu koja govori iskreno i jasno", navodi državna novinska agencija AMNA.

Tvrdeći da grčka politička scena proživljava veliku krizu, što se očituje kroz podjele u njihovoj nekadašnjoj stranci SYRIZA, kazao je da postoji potreba da se iznese zdrav, ambiciozan plan koji će dati odgovore na velika pitanja današnjeg vremena, kao što su: klimatska kriza, društvene nejednakosti i ukupni kvalitet demokratije u 21. vijeku.

"Nova ljevica će voditi veliku bitku na evropskim izborima u junu 2024. godine s progresivnim idejama koje će se pretočiti u djela", naglasio je Charitsis.

Poslanici su optužili lidera SYRIZA-e Stefanosa Kaselakisa da vodi stranku "nedemokratski".

Među zastupnicima koji su podnijeli ostavku u stranci su bivša ministrica rada Efi Achtsioglou, bivša zamjenica ministra vanjskih poslova Sia Anagnostopoulou, bivši zamjenik ministra rada Nasos Iliopoulos, bivši glasnogovornik Vlade Dimitris Tzanakopoulos, jedna od osnivačica stranke Meropi Tzoufi, bivša zamjenica ministra socijalne solidarnosti Theano Fotiou, bivši ministar unutrašnjih poslova Alexis Charitsis i poslanici Ozgur Ferhat i Huseyin Zeybek, koji predstavljaju tursku manjinu u Zapadnoj Trakiji.

Kasnije im se pridružio bivši ministar finansija Euclid Tsakalotos, dok je bivša članica centralnog komiteta stranke Peti Perka prije njih napustila stranku.

federalna.ba/AA

Syriza Grčka parlament
Grčka dojave o bombama ambasade
0 23.02.2024 11:40
tražioci azila Grčka deportacija
0 22.02.2024 10:44
Grčka Atina farmeri
0 21.02.2024 13:21
Svjetski dan pizze Grčka Italija pogača
0 09.02.2024 09:32