Grčka vojska izvukla stotine automobila iz snijega
(Izvor: EPA/YIANNIS KOLESIDIS)

Grčka vojska izvukla stotine automobila iz snijega

Vojska i opštinske ekipe uklonili su danas stotine vozila koja su tri dana bila zaglavljena u snijegu duž auto-puta koji povezuje Atinu sa međunarodnim aerodromom u prijestonici, dok su se vlasti borile da raščiste blokirane saobraćajnice i uspostave elektrosnabdijevanje van glavnog grada Grčke.

Obilne snježne padavine izazvale su velike poremećaje u Grčkoj i susjednoj Turskoj, zaustavile letove, blokirale auto-puteve i izazvale nestanke struje, navodi AP.

Snijeg je u ponedjeljak, 24. januara, prekrio Atinu i veći dio Grčke, ostavljajući hiljade vozača satima zarobljene na glavnim putevima u grčkoj prijestonici, a mnogi su bili primorani da provedu noć u svojim automobilima na niskoj temperaturi.

Mnoge gradske ulice i danas su neprohodne, dok je mećava, takođe, isključila struju u nekoliko atinskih četvrti.

Premijer Kyriakos Miçotakis ponudio je "lično i iskreno izvinjenje" zaglavljenim vozačima tokom sjednice grčke Vlade, ali je okrivio privatne operatere koji upravljaju auto-putevima za loše reagovanje na oluju.

Govoreći na hitnom sastanku Vlade, Miçotakis je danas obećao istragu o neuspjehu kompanije koja upravlja obilaznicom "Atiki Odos" da održi normalne uslove saobraćaja, piše "Katimerini".

On je rekao da će hiljade vozača, koji plaćaju putarinu, a koji su ostali zarobljeni na auto-putu u svojim automobilima i kamionima tokom mećave u ponedjeljak, dobiti odštetu od kompanije. Generalni direktor kompanije podnio je juče ostavku.

Putnici na liniji Atina-Solun u ponedjeljak koji su imali poteškoće poslije nesreće u Ftiotisu i obilnih snježnih padavina izazvanih meteorološkim frontom "Elpis", takođe, biće obeštećeni, naveo je Miçotakis.

federalna.ba/Srna

Grčka snijeg auta