Grčka obilježava godišnjicu željezničke nesreće, preživjeli i porodice žrtava traže pravdu
(Izvor: Fena/PIXSELL)

Grčka obilježava godišnjicu željezničke nesreće, preživjeli i porodice žrtava traže pravdu

Željeznički saobraćaj u Grčkoj je zaustavljen, a brodovi su zadržani u lukama u blizini Atine u srijedu dok su željeznički radnici napustili posao kako bi obilježili godišnjicu najsmrtonosnije željezničke nesreće u zemlji - i zahtijevali pravdu i veća povećanja plata, javio je Reuters.

Dana 28. februara 2023. putnički voz iz glavnog grada za sjeverni grad Solun se direktno sudario sa teretnim vozom, pri čemu je poginulo 57 ljudi. Uslijedili su masovni protesti zbog onoga što su mnogi vidjeli kao rezultat decenija zanemarivanja željezničkog sektora.

U srijedu su crkve širom zemlje zazvonile 57 puta kako bi predstavile broj ubijenih, od kojih su mnogi bili mladi studenti koji su se vraćali kućama nakon dugog vikenda.

Demonstranti, od željezničkih i bolničkih radnika do pomoraca i školskih nastavnika, pridružili su se 24-satnoj obustavi rada najvećeg grčkog javnog sindikata ADEDY, koji predstavlja oko pola miliona radnika.

Mnogi od njih, uključujući studente, počeli su da se okupljaju na sastancima u centru Atine dok su se pripremali za marš do parlamenta. Neki su podigli crni transparent sa natpisom: "Ne zaboravljamo, tražimo pravdu".

Šef stanice je uhapšen nekoliko sati nakon nesreće, a sudija istražuje slučaj. Vlada kaže da će suđenje vjerovatno početi u junu.

Ali mnogi preživjeli i rođaci žrtava kažu da bi političari, koji su zaštićeni grčkim zakonom od krivičnog gonjenja, a samo parlament je u stanju da ih istraži, također trebali preuzeti odgovornost za nedostatke sigurnosnog sistema.

Ožalošćene porodice i preživjeli održat će pomen na mjestu nesreće u dolini Tempi u centralnoj Grčkoj kasnije tokom dana.

federalna.ba/Fena

Grčka željeznica nesreća