Grammyji imali 16,9 miliona gledatelja u 2024., 34% više nego prošle godine
(Izvor: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT)

Grammyji imali 16,9 miliona gledatelja u 2024., 34% više nego prošle godine

Dodjela Grammyja, 66. po redu, u nedjelju je brzo krenula prema uspjehu gledanosti, dovodeći u prosjeku 16,9 miliona gledatelja showa koji je sadržavao nekoliko visokoprofilnih nastupa i iznenađenja.

Ovo označava poboljšanje od 34% u odnosu na prošlogodišnji show, koji je u prosjeku dosegao 12,4 miliona gledatelja, i najgledanija je ceremonija dodjele Grammyja od 2020.

Osim toga, Paramount+ je imao najveću gledanost Grammyja ikada sa 173% više streamova nego 2023. godine.

S 18,3 miliona gledatelja, najgledanijih četvrt sata emisije počelo je u 21:45, tokom kojih su Stevie Wonder, Annie Lennox, Jon Batiste i Fantasia Barrino vodili segment In Memoriam. Ostali vrhunci nedjeljnog showa uključivali su prvi javni nastup Tracy Chapman nakon nekoliko godina, kojoj se pridružio Luke Combs kako bi otpjevali njen hit "Fast Car"; prvi nastup Joni Mitchell na dodjeli Grammyja; Celine Dion koja je publiku iznenadila svojim pojavljivanjem više od godinu dana nakon što je otkrila da je bolesna i Taylor Swift koja je najavila svoj nadolazeći album “The Tortured Poets Department”.

Trevor Noah bio je domaćin dodjele Grammyja četvrtu godinu zaredom. NBCUniversal je također postigao neke svoje ”pobjede” u nedjelju: “E! Grammy uživo s crvenog tepiha” imao je najveći televizijski prijenos od 2017. s 1,5 miliona gledatelja. Predizvedba “Uživo iz E! Odbrojavanje do Grammyja” i post-show “Uživo s E!: Grammys After Party” dosegnuli su najveću gledanost od 2020. godine.

federalna.ba/variety.com

Grammy nagrade gledanost