Gradsko vijeće Goražde odredilo lokaciju Trešnjica za privremeno odlaganje otpada
(Izvor: Fena/Elma Geca)

Gradsko vijeće Goražde odredilo lokaciju Trešnjica za privremeno odlaganje otpada

Gradsko vijeće Goražde nakon višesatne rasprave jednoglasno je usvojilo odluku kojom je lokacija Trešnjica određena za privremeno odlaganje čvrstog komunalnog otpada s područja Grada Goražda.

Odlukom je precizirano da će u tu svrhu na Trešnjici biti najprije postavljena sanitarna podloga, kako bi se spriječilo kontaminiranje zemljišta, te obavljeni ostali radovi koji će i privremenu deponiju činiti sanitarno prihvatljivom, a za ove radove bit će potrebno izdvojiti 300.000 KM.

Istovremeno, Gradsko vijeće ali i predstavnici neformalne grupe građana koji su prisustvovali sjednici i obratili se vijećnicima, informisani su da je projekt sanitarne deponije Trešnjica Grada Goražda prvorangirani na listi projekata iz sektora okoliša u Programu javnih investicija Federacije BiH.

Kako je za projekat u cijelosti potrebno obezbijediti 18 miliona maraka, a zbog složenosti problema s nelegalnom deponijom Šišeta, Gradska uprava naložila je projektno izuzimanje jedne kasete buduće deponije kako bi se išlo ka tom rješenju. Prema prvim procjenama, postavljanje jedne kasete sa pripadajućom infrastrukturom koštalo bi oko šest miliona konvertibilnih maraka.

- Odluka podrazumijeva odlaganje smeća na lokalitetu Trešnjica, cjelokupni projekat postoji i iz tog projekta smo izdvojili projekt odlaganja na jednoj kaseti koja ima garancije za odlaganje od 20 godina. Dok taj postupak ne prođe procedure, imamo i privremenu lokaciju na tom dijelu koja neće ugroziti tlo, sve će biti sanitarno uređeno i u skladu sa zakonom, što smo definisali u saradnji sa IPSA institutom. Na privremenu lokaciju smeće se može odlagati maksimalno do 16 mjeseci - pojasnio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Zaključak vijeća je da se prilikom projektovanja prve kasete paralelno radi i na izgradnji pristupnog puta do lokaliteta Trešnjice, na čemu insistiraju i građani naselja Glamoč koji su se takođe obratili na sjednici.

federalna.ba/Fena

Goražde
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Goražde identifikacija protekli rat
0 27.03.2024 13:02
Goražde dan rijeke Drine
0 22.03.2024 13:41
Internacionalni univerzitet Goražde Index SIPA Goražde Travnik Sarajevo Zenica
0 18.03.2024 20:39