videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Gradovi i općine zajedno protiv inicijative HDZ-a BiH

Nekoliko općina i gradova udružilo se u zajedničkoj borbi da inicijativa Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Parlamentu Bosne i Hercegovine ne dobije potrebnu većinu, a koja bi direktno štetila njima. Naime, HDZ BiH zalaže se da novac od naplate zbog hidroakumulacijskog objekta Elektroprivrede ne ide direktno općinama i gradovima već da se dio sredstava prebaci na Vladu Federacije BiH. Gradovi i općine koje se protive ovoj odluci napominju da je za zakon nadležno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i traže da ih se uključi u radnu grupu koja će pripremati novi zakon.

Mostar, Konjic, Jablanica, Jajce, Grude i Prozor-Rama odlučili su se udružiti u zajedničkoj borbi da sačuvaju sredstva koja naplate od Elektroprivrede, u ovom slučaju HZHB, a koja im čine većinu sredstava u planiram budžetima. Kako napominju, novim izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskog objekta HDZ BiH pokušava da ih ošteti.

„Stav stranke kojoj pripadam i naš stav da to ne treba da prođe i ta inicijativa od Kluba zastupnika HDZ-a neće dobiti potrebnu većinu jer moraju shvatiti naše obaveze, kako Grada Mostara tako i ostalih općina“, rekao je Salem Marić (SDA), predsjednik Gradskog vijeća Mostar.

„Svakako, kao najveća općina u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, imat ćemo vrlo jasan stav ispred Grada Mostara“, poručuje Mario Kordić (HDZBiH), gradonačelnik Mostara.

Iako je inicijativa HDZ-a BiH zasad propala jer nije dobila potrebnu većinu, opreza kažu, ipak, nikad dosta. Zbog toga udruženo gradovi i općine traže da ih se uključi kod izrade ovog zakona.

„Sigurni smo da će se u narednom periodu govoriti o ovom zakonu te smo danas razgovarali o toj temi i usvojili zaključak da predstavnici lokalnih zajednica obavezno trebaju biti dio radne grupe koja će raditi na izradi izmjena ili izradi novog zakona“, istakao je Edin Hozan (SDA), načelnik Općine Jajce.

Većinu sredstava u budžetima ovih mjestima čine upravo sredstva naplaćena od Elektroprivrede i prema tome planiraju sve aktivnosti, investicije i programe.

„Tražit ćemo čak i ustavnost tog zakona, ne samo Općina Prozor-Rama već i sve druge općine su oštećene i nama je teško donositi proračune kada se ovako ad hoc donose izmjene zakona“, naglasio je Jozo Ivančević (Ramska narodna stranka), načelnik Općine Prozor-Rama.

Ovim prijedlogom koje je uputio Klub zastupnika HDZ-a BiH u Federalnom parlamentu nadležnost oko naknada prebacila bi se na Vladu FBiH i Federalni parlament, čime bi se pored gradova i općina zaobišao i FERK koji je određivao cijene. Iz HDZ-a BiH odbili su za sada govoriti o ovoj temi jer je zakon povučen iz procedure, te nije aktuelan i kada ponovo bude bit će i dostupni za izjave, naveli su u kratkom odgovoru.

federalna.ba

elektroprivrede HDZBiH Mostar Konjic Jablanica Jajce Grude Prozor-Rama