Gradonačelnik u Meksiku ubijen 15 dana nakon što je izabran
(Izvor: Ilustracija/EPA)

Gradonačelnik u Meksiku ubijen 15 dana nakon što je izabran

Nedavno izabrani gradonačelnik Copale, grada s oko 4000 stanovnika, ubijen je jučer u južnom Meksiku u, u saveznoj državi Guerrero, saopćile su lokalne vlasti.

Salvador Villalva Flores pobijedio je na lokalnim izborima drugog juna i u oktobru je trebao preuzeti dužnost gradonačelnika Copale, grada s oko 4000 stanovnika.

Guerrero je jedna od saveznih država koje su najviše pogođene nasiljem narkokartela s obzirom na njen položaj duž pacifičke obale Meksika.

Lani je u toj saveznoj državi zabilježeno 1890 ubistava.

Lokalne novine El Sur de Guerrero izvijestile su da je Villalba bio umirovljeni mornarički kapetan kojeg je obično štitila Nacionalna garda, ali je sad putovao sam u Mexico City.

"Izabrani gradonačelnik je izveden iz autobusa kojim je putovao i smaknut", objavile su novine.

Tužioci su potvrdili da je pokrenuta istraga o ubistvu, ali su odbili dati dodatne detalje.

Lokalni mediji također su izvijestili da se Villalba odlučio kandidovati za gradonačelnika nakon što je u junu prošle godine ubijen njegov prijatelj koji se odlučio kandidovati na izborima.

Na općim izborima u Meksiku drugog juna ljevičarka Claudia Sheinbaum izabrana je velikom većinom za prvu ženu na čelu zemlje.

Osim što su birali novog predsjednika, Meksikanci su glasali za članove Kongresa, nekoliko guvernera država i bezbroj lokalnih zvaničnika.

Kandidati su se takmičili za više od 20.000 pozicija.

Najmanje 34 politička kandidata ubijena su širom Meksika uoči i nakon izbora, prema organizaciji za ljudska prava Data Civica.

federalna.ba/Onasa

Meksiko ubistvo gradonačelnik