Gradonačelnik okruga u Bukureštu u zatvoru zbog požara u noćnom klubu
(Izvor: romaniatv.net)

Gradonačelnik okruga u Bukureštu u zatvoru zbog požara u noćnom klubu

Sud u Bukureštu izrekao je danas zatvorsku kaznu gradonačelniku jednog okruga u glavnom gradu i vlasnicima noćnog kluba gdje je u požaru 2015. godine poginulo 65 ljudi, nakon čega je ovaj slučaj postao simbol korupcije u Rumuniji.

Požar u klubu "Colectiv" izazvao je ulične proteste širom zemlje protiv sistematske korupcije, koja je ugrozila rad javnih administrativnih službi i osnovnih servisa uprkos naporima tužilaštva.

Protesti su se odvijali pod parolom "Korupcija ubija!" i doveli su do ostavke tadašnje ljevičarske vlade.

Požar je izbio kada je vatromet na koncertu jednog rok benda zapalio izolacionu pjenu koja nije bila vatrostalna, što je pokrenulo stampedo posjetilaca prema jedinom izlazu.

Tužilaštvo je saopštilo da su vlasnici dozvolili da u klub uđe više ljudi nego što je kapacitet objekta, dok su gradski zvaničnici izdali dozvolu za rad, a inspektori za bezbjednost dali odobrenje iako su znali da klub nema dozvolu od vatrogasne službe.

Apelacioni sud u Bukureštu izrekao je svima zatvorske kazne, uključujući gradonačelnika šestog okruga Kristijana Popeskua Pijdeonea. Sud je naredio institucijama da isplate milione evra odštete porodicama žtrava. Odluka je konačna.

federalna.ba/Srna

sud Bukurešt gradonačelnik Rumunija
VSTV VSTV BiH VSTS BiH sud Visoko sudsko i tužilačko vijeće
0 23.06.2022 18:09
majmunske boginje Rumunija
0 13.06.2022 17:25
Cristiano Ronaldo sud SAD Kathryn Mayorga
0 11.06.2022 21:45
Mostar gradonačelnik veleposlanica Kraljevine Švedske
0 09.06.2022 15:17
reprezentacija BiH Fudbalska reprezentacija BiH UEFA Liga nacija Liga nacija Rumunija
0 07.06.2022 23:10