Građani Zimbabvea danas biraju predsjednika i parlament
(Izvor: Ilustracija/Philimon Bulawayo)

Građani Zimbabvea danas biraju predsjednika i parlament

Građani Zimbabvea glasaju danas na izborima na kojima predsjednik Emmerson Mnangagwa želi da dobije drugi mandat u zemlji sa historijom nasilnih i spornih izbora. Ovo su drugi izbori od državnog udara kojim je zbačen dugogodišnji autorativni predsjednik Robert Mugabe 2017. godine.

Glavni favoriti su Mnangagwa, koji po ustavnom ograničenju može da dobije drugi, odnosno posljednji predsjednički mandat, a inače je poznat pod nadimkom "krokodil", i opozicioni lider Nelson Chamisa.

Mnangagwa je tijesno pobijedio Chamisu na spornim izborima 2018.

Chamisa se nada da će prekinuti 43-godišnju vladavinu partije ZANU-PF.

U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji većinu glasova, drugi krug izbora će biti održan 2. oktobra. Osim na predsjedničkim izborima danas se glasa i na parlamentarnim i lokalnim.

Uoči izbora, opozicija i organizacije za ljudska prava, uključujući HRW i Amnesty International, optužile su Mnangagwu da pokušava da ušutka opoziciju u vrijeme pojačanih tenzija zbog krize nacionalne valute, povećanja cijena hrane, lošeg zdravstvenog sistema i nedostatka mogućnosti zaposlenja.

Nekolicini lokalnih aktivista za ljudska prava, uključujući advokate i sveštenike za koje se smatra da su kritični prema vladi, odbijena je akreditacija da nadgledaju odvijanje glasanja.

Američki State department osudio je odluku Zimbabvea da uskrati akreditaciju nekolicini stranih novinara i članova lokalnog civilnog društva.

Mnangagwa je bio blizak saradnik Mugabea i služio je na položaju kao potpredsjednik.

Zimbabve je pod sankcijama SAD i Evropske unije u posljednje dvije decenije zbog navoda o kršenju ljudskih prava, što vladajuća stranka negira. Mnangagva je posljednjih godina ponovio veliki dio Mugabeove retorike protiv Zapada, optužujući ih da žele da sruše njegov režim.

Zimbabve je država od 15 miliona ljudi s ogromnim bogatstvima minerala i ruda, uključujući najveće rezerve litijuma u Africi.

Zemlja poznaje samo dva lidera od sticanja nezavisnosti 1980. a ukprkos rezevama ruda, jedna je od najisiromašnijih na kontinentu.

federalna.ba/Beta

Zimbabve izbori Robert Mugabe
Mreža Srbija izbori
0 05.12.2023 22:02
Srbija Aleksandar Vučić izbori
0 01.12.2023 12:21
Milorad Dodik Srbija Aleksandar Vučić izbori
0 30.11.2023 09:34