videoprilog Mirne Ždralović (Federacija danas)

Građani Sarajeva strahuju da će ostati bez grijanja

Mnogi građani Sarajeva nedostatak gasa već osjete. Prisutan je konstantan strah od mogućnosti potpunog nedostatka. Toplane Sarajevo već sa svih kotlovnica sa kojih je to moguće zagrijavanje vrše pomoću alternativnog gasa, ali ni njega nema dovoljno. Nabavka dodatnih količina gasa koštat će znatno više. Od ranih jutarnjih sati Vlada Kantona Sarajevo i Sarajevogas tragaju za rješenjem i načinom kako ne bi došlo do obustave.

I dok se čeka odluka Vlade KS-a i Sarajevogasa da li će pristati na dodatnu nabavku prirodnog gasa, građani su ogorčeni i u strahu. Radijatori na minusima hladni, a postoji mogućnost potpune nestašice.

Podsjećamo da je Sarajevogas isključio Toplane s gasnog sistema, uz obrazloženje da su zbog nedostatka prirodnog gasa bili prinuđeni na ovaj potez. Iz Toplana poručuju da su prešli na alternativno gorivo, ali da ga imaju za danas i sutra.

“S obzirom na to da su određene količine alternatinog goriva potrošene tokom proteklog perioda, a kako se u narednom periodu očekuju izuzetno niske temperature, Toplane Sarajevo nemaju dovoljne količine goriva kako bi vršile zagrijavanje putem alternativnog goriva. Zagrijavanje građana putem alternativnog goriva na ovakvim minusima mi možemo vršiti još danas, eventualno sutra”, kazala je Irma Ašćerić, glasnogovornica KJKP Toplane Sarajevo.

Dakle, toplotnih energenata nema dovoljno.

Energoinvest d.d. Sarajevo isporučuje Toplanama i Sarajevogasu dovoljne količine prirodnog...

Energoinvest d.d. Sarajevo obavještava da je saglasno naručenim količinama gasa od Sarajevogasa kao distributera gasa za Kanton Sarajevo, što uključuje i snabdijevanje gasom Toplana Sarajevo, 23. januara ove godine isporučio količinu gasa od 1.013.307 Sm3, što čini 18,5 posto vi...

Iz Energoinvesta, kao dobavljača, jučerašnjim saopštenjem poručeno je da su spremni nabaviti dodatne količine, ali bi cijena bila znatno veća: “Energoinvest je u subotu, imajući na umu nastupajući hladni period, poslao poruku Sarajevogasu i Toplanama, obavještavajući ih da je spreman da naruči i dodatne količine gasa za šta je potrebna saglasnost i narudžba Sarajevogasa, ukoliko ne postoje druga alternativna rješenja zagrijavanja. Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdijevamo od Gazproma”.

Poruka iz Vlade KS-a je da neće dozvoliti da građani ostanu bez grijanja.

Vlada KS poručila da neće dozvoliti da građani ostanu bez grijanja 

Debeli minusi, a građani strahuju da će doći do prestanka grijanja. Sarajevogas je isključio Toplane s gasnog sistema, uz obrazloženje da su zbog nedostatka prirodnog gasa bili prinuđeni na ovaj potez, dok iz Toplana poručuju da će preći na alternativno gorivo, ali da ga imaju za danas i sutra. Vlad...

Ipak, nedovoljna nabavka prirodnog gasa, ali očigledno i alternativnih goriva dovela je do situacije u kojoj se tokom minusa ne zna da li će građani naredno jutro dočekati u toplom domu. Vanredna nabavka po većoj cijeni je moguća, ali dovodi li to sada do novih udara na džepove građana?

federalna.ba

grijanje
ZDK Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK škola grijanje zahlađenje
0 20.04.2022 13:38
OŠ Miladije Tuzla grijanje
0 11.03.2022 18:11
PSBiH grijanje Damir Arnaut
0 07.03.2022 20:21